- 195 - |
||
|
||
De zeemacht loste het probleem anders op: telkens ze werd aangeduid om de verantwoordelijkheid van de twee paleizen op zich te nemen, selecteerde ze de DIP. Dit gebeurde één à twee keer per jaar, in mei of september. Comdip en henry werden dan tijdig verwittigd en brachten de operatie op gang. Overeenkomstig de OT ofte de organieke tabel van de koninklijke wacht en de patrouilles werd het aantal beroepsofficieren snel uitgebreid van twee naar zes en versterkt met vier KRO's. Comdip stelde als detachementscommandant in het Nederlands en het Frans het operatieorder op, dat aan elke deelnemende overste werd bezorgd: de toestand, de opdracht, de uitvoering in verband met wachtploegen, patrouilles, piketten, bewapening, administratie, verbindingen, personeelsbezetting, uurroosters, consignes, drill, bevelen tijdens de parade, onderrichtingen voor de plaatselijke QM, het transport en nog veel meer, kortom, niets werd vergeten. Luitenant henry paste de lessenroosters van zijn pelotons aan, zodat de opleiding van de matrozen er niet onder leed. Hij waakte er op dat het operatieorder goed werd uitgevoerd en controleerde op de paviljoenskoer de onderofficieren, klaroenblazers en matrozen tijdens de voorbereidingen. Hij verduidelijkte het operatieorder aan alle deelnemende officieren, gaf hen tips en trainde hen in de sabeldrill op een aparte plaats. Bovendien moest hij ook zijn eigen wacht begeleiden en voorbereiden. Ondertussen bleef het gewoon onderricht gehandhaafd. Dus, henry had in zo'n periode meer dan zijn handen vol.
In de twee weken die elk vertrek naar de paleizen vooraf gingen, werd de paviljoenskoer iedere dag enkele uren herschapen in een schouwtoneel vol van elkaar aflossende schildwachten, afgaande wachten, opgaande wachten, oversten en klaroenen. Bevelen rolden over de koer en botsten tegen elkaar op. Op het einde van deze intensieve voorbereiding van twee weken, vertrok eerst een voorpost naar het kantonnement, gelegen in het kwartier Deschamps te Evere, om polshoogte te nemen bij het voorgaande detachement, bestaande uit landmachters of luchtmachters. De dag nadien arriveerde het gros van het marinedetachement. Kort nadien vertrokken reeds de eerste manschappen per 'drietonner' naar de paleizen.
DE KONINKLIJKE WACHT 's Morgens, vooraleer naar het koninklijk paleis te vertrekken, drilde henry zijn manschappen nog eens in het kantonnement te Evere. Na het middagmaal controleerde hij hen extra vooraleer ze per drietonner naar de 'Impasse van Borgendael' achter het koninklijk paleis vertrokken. Ze waren glad geschoren, geen haartje noch pluisje was te bespeuren op hun marineblauwe, donkere kledij en in hun wapens en schoenen konden ze zich spiegelen. Een overste geeft steeds het absolute voorbeeld, was henry's idee, en dus was hijzelf ook perfect in orde. Zelf nam hij plaats naast de chauffeur om zeker te zijn dat die de juiste route volgde, want de aflossing van de wacht gebeurde stipt om halfdrie en binnen- en buitenlandse reizigers kwamen speciaal op dat moment naar het paleis om foto's te nemen van zo'n wachtparade. |
||