- 577 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zittend aan de eretafel naast Timi kijkt henry lachend uit naar zijn opname in de Ridderstand van de Bezemsteel.

 

 

 

 

 

 

Met een heks neemt henry deel aan de heksendans.

 

 

Drie stille getuigen van dit ridderschap hangen tussen andere souvenirs aan de muur van zijn bureau.

 

De zinnenprikkelende heksen, die henry in Ellezelles schetste, waren totaal anders dan de heksen, die in de Folk Art van Jacques Vandewattyne terug te vinden zijn.

 

 

 

 

Hoewel Ellezelles een dorp is, is daarover toch veel te vertellen.

Ja, ik zou bijna zeggen, dat ik het als ‘Vader van de Expressieven’ aan de kunstgeschiedenis verschuldigd was om met Timi in zo’n gerenommeerde gemeente te huwen. En let op: Ellezelles was al gerenommeerd sinds de zestiende eeuw! Je hebt toch al gehoord van Egmont, de Nederlandse graaf die samen met graaf Hoorn in 1568 op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd? Awel, die Egmont werd in 1522 geboren in Ellezelles, meer bepaald in de deelgemeente Lahamaide.

 

In Ellezelles? Interessant om weten. Ik herinner me wel dat die onthoofding gebeurde op bevel van de Spaanse vorst Filips II.

Ja, dat is ook zo. Hiermee is er zelfs een geschiedkundige link gelegd tussen Ellezelles en Gent, twee gemeenten die in mijn leven een voorname rol spelen.

 

Leg me dat eens uit. Ik weet wel dat de vader van Filips II, keizer Karel V, in Gent werd geboren. Maar wat heeft die te maken met Ellezelles?

Nee, de link ligt bij Egmont. Elzele, nu Ellezelles genoemd, was ten tijde van Egmont nog Nederlands. En de Spaanse Filips II en de Nederlandse Egmont waren in het begin nog goed bevriend met elkaar. Ze hadden nog samen gevochten tegen de Fransen. Maar toen Egmont, met zijn calvinistische sympathieën, en andere Nederlandse edellieden, zoals Hoorn en Willem van Oranje, zich begonnen te verzetten tegen de strenge maatregelen en de religieuze onverdraagzaamheid van Filips II, hun vorst, stuurde deze Spaanse, katholiek strenggelovige vorst zijn generaal Alva met een leger op hen af. ‘t Was de afschuwelijke tijd van de Spaanse Inquisitie en de Beeldenstormen. Willem zag het gevaar en maakte zich uit de voeten. Egmont en Hoorn dachten dat ze tussen hun volk veilig waren en bleven. Maar de sluwe Alva spande een valstrik: na zijn aankomst in onze contreien nodigde hij hen uit op een maaltijd om de geschillen te bespreken. In werkelijkheid nam hij hen daar meteen gevangen en richtte de Bloedraad op, die hen veroordeelde voor majesteitsschennis en calvinistische sympathieën. Daarna hebben die twee eerst negen maanden in Gent gevangengezeten en op 5 juni 1568 werden ze onthoofd op de Grote Markt in Brussel.