- 649 -

HOOFDSTUK   LXX

 

VLAANDEREN  ONTWAAKT

 

Plots kregen de westerlingen

de schuld van alles wat in

die twee werelddelen misliep.

Met argusogen bleef henry bijgevolg de politieke ontwikkeling volgen. In Wallonië omarmden de neocommunisten twee sterke partijen: de socialisten en de groenen. Maar in Vlaanderen konden ze steeds minder goed blijven doorstoten. Doch werd het duidelijk dat de schade, die ze daar de voorbije dertig jaar hadden aangericht, enkel met veel moeite kon ingehaald worden. Dat was ook zo in de kunst, waar henry en zijn Expressieven ook het tij trachtten te keren. Zo schilderde henry ‘De Mosselpot’ als een scherpe reactie tegen de ‘De Mosselpot’ van Broodthaers. De Expressieven begrepen immers niet dat de door de Europese neocommunisten aangedikte kwaliteiten van Broodthaers de Amerikanen zodanig hadden overdonderd, dat een echte mosselpot, waaruit hij had gegeten, als kunstwerk bij Christie’s in New York geveild werd en 17 miljoen frank had opgebracht. Hierdoor vond men het in Vlaanderen zelfs normaal dat Jan Hoet voor een tweede Mosselpot van Broodthaers met gemeenschapsgeld 10 miljoen ging betalen…

 

 

 

 

 

 

DE  MOSSELPOT

 

70 cm X 70 cm

28  januari 2001

‘De Mosselpot’ van henry is een schilderij op doek, een echt kunstwerk dus, maar ‘De Mosselpot’ van Broodthaers is een echte – een echte! - metalen pot met daarin een hoop echte – echte! - mosselschelpen. Aan de Expressieven werd meegedeeld dat Broodthaers op een dag mossels aan het eten was op een terras, toen een voorbijganger hem eraan herinnerde dat hij de dag nadien een expositie had. Dat had Broodthaers totaal vergeten en hij besloot om dan maar de mosselpot, waaruit hij had gegeten, tentoon te stellen… Of anders gezegd: de neergang van de neocommunistische kunst.

 

 

 

 

MOSSELPOT OP ’T VUUR

 

70 cm X 70 cm

8 juli 2001

 

 

henryEC maakte dit tweede doek over mossels om drie redenen. Een. Om zijn protest tegen de domme werken van Broodthaers kracht bij te zetten. Twee. Omdat hij door het volk van Ellezelles tot ‘Roi de la Moule’ werd verkozen. Drie. Omdat ‘Mossels met Frieten’ een Gents gerecht was.