- H,m4,h2,1 -

 

 

 

 

HISTORIE BIJ MAP4-HOOFDSTUK2

 

VLAMINGEN  ONDER  DE  KNOET

 

 

 

De Vlamingen werden door de eeuwen heen onderdrukt. Bezet of gedomineerd door vreemde mogendheden. Van 1300 tot 1302 werd Vlaanderen door koning Philips IV de Schone ingelijfd bij Frankrijk. Twee generaties later werd het bijna honderd jaar gedomineerd door Philips de Stoute, de hertog van Bourgondië: van 1384 tot 1482. Vanaf dan kwam het onder het bestuur van de Habsburgers, beginnend met Philips de Schone. Van 1555 tot 1713 kwamen de Vlamingen onder Spaans bewind. De Spanjaards brachten hen veel miserie door een harde bezetting. Vanaf 1713 kwam Vlaanderen tot 1794 onder Oostenrijks bewind, waarna het tot 1815 ten tijde van Napoleon I Bonaparte ongeveer twintig jaar door Frankrijk werd bestuurd. Veel Vlamingen sneuvelden in het Frans leger, waarin ze waren ingelijfd. Van 1815 tot 1830 stond Vlaanderen onder Nederland, een land dat de zelfde taal spreekt. Vanaf 1830 werd België een onafhankelijke staat met het Nederlandstalig Vlaanderen in het noorden en het Franstalig Wallonië in het zuiden. De Walen vormden met hun veertig procent de minderheid.  Nochtans trachtten ze voortdurend met allerlei middelen hun taal aan de Vlamingen op te dringen.  

 

Roger Bogaert

geschiedkundige

medestudent van henry

 

 

Petrus Camillus, de grootvader van henry, werd in Gent thuis geboren op 24 september 1893. In de kunstwereld vierde het Impressionisme dan volop hoogtij. Deze eerste "moderne" kunstrichting volgde na het Neoclassicisme, het Romantisme en het Realisme. Monet, de 'Vader van het Impressionisme', had in 1874 met zijn schilderij
'Impression, soleil levant' deze nieuwe kunstrichting gelanceerd.  De kunstschilders begonnen hun indrukken weer te geven met verwaarlozing van details. De lichttrilling speelde in hun doeken een grote rol. Iets wat kort nadien ook door het Pointillisme met zijn stippelmethode werd nagestreefd.