H,m4,h3,4

 

 

 

 

Als dank voor wat de soldaten in de oorlog hadden gepresteerd, was tijdens het bewind van Albert I op 1 april 1921 het 'algemeen kiesrecht' ingevoerd. Een aprilvis met grote politieke gevolgen. Albert I werd opgevolgd door zijn oudste zoon Leopold III op 23 februari 1934.

Ondertussen was de wereld niet gespaard gebleven van grote rampen. Vermelden we slechts de grote uitbarsting van de Vesuvius op 9 april 1906, waarbij drie steden door de lava werden bedolven met honderden doden als gevolg. En de grote aardbeving van 17 april 1906, waarbij San Francisco werd verwoest. Bijgelovigen begonnen april de ongeluksmaand te noemen.

Maar de mensen hebben blijkbaar niet genoeg met natuurrampen alleen. Ze willen zelf ook nog een paar rampjes veroorzaken op onze aardkloot. Kwestie van de lol er in te houden... Op 15 april 1912 zonk het 'onzinkbaar' schip Titanic op zijn eerste reis door een aanvaring met een ijsberg: 1513 passagiers verdronken.  

Japan voerde sinds 8 februari 1904 oorlog met Rusland en vernietigde de Russische vloot op 27 mei 1905. Hiermee werd Japan een grootmacht. Dat staat chiquer...

Rusland voelde zich hierdoor vernederd en op 8 maart 1917 werd tsaar Nicolaas afgezet. Op 7 november van het zelfde jaar brak de Oktoberrevolutie uit. Het Rode Leger werd opgericht op 23 februari 1918. Vijf maanden later werd de tsaar met heel zijn gezin op 17 juli 1918 vermoord. Lenin richtte de Sovjet-Unie op tijdens het eerste Sovjetcongres op 30 december 1922. Op 1 april 1929 werd Stalin de alleenheerser van USSR en dat was geen aprilvis: als een vreselijke dictator leidde hij zijn land door terreur en liet iedereen vermoorden die hem verdacht leek. Wil je nog enkele merkwaardige data? Op
2 maart 1931 werd Michaël Gorbatsjov geboren. Het ventje zal de laatste president van de Sovjet-Unie worden. En, kwestie van de vrouwen niet te vergeten, op 6 maart 1937 kwam Walentina Tereschkowa op de wereld. Zij zal later als eerste vrouwelijke kosmonaute de ruimte worden ingeschoten.

India. Gandhi deed het op zijn manier: hij voerde een jarenlange, geweldloze strijd tegen de Britten om zijn land onafhankelijk te krijgen.

Engeland. De Britten bezaten het grootste imperium ter wereld. Ze isoleerden zich steeds van Europa en kozen in oorlogen steeds de kant van de zwakste om het evenwicht in Europa te behouden. Voor de veiligheid van hun 'eiland'. Op 22 januari 1901 stierf koningin Victoria nadat ze gedurende drieënzestig jaar een industriële en koloniale grootmacht had geregeerd. In dit Victoriaans tijdperk hadden de Britten in volle luxe geleefd.