- H,m6,h8,3 -

 

 

 

 

 

 

 

1942
In januari:
Duitsland kreeg het nog moeilijker: terwijl het een nieuw offensief tegen de Russische verdediging ondernam, moest het ook in het zuiden het leger van Rommel versterken, terwijl ondertussen de Duitse steden reeds werden gebombardeerd.  20 januari: Dertien SS-ers beslisten onder leiding van Reinhard Heydrich op de Wannsee-conferentie in een villa te Berlijn tot de "Endlösung", de massale uitroeiing van de joden. Reeds in september 1935 had Hitler de Nürnbergwetten goedgekeurd, waarbij de joden hun staatsburgerschap verloren. In 1938 werden in de "Kristallnacht" de joodse winkels en synagogen vernield en duizenden joden opgepakt. De Endlösung werd goed georganiseerd. Tijdens de Holocaust werden zes miljoen joden gedeporteerd met treinen naar concentratiekampen, waar ze werden vermoord, uitgehongerd, gebruikt voor medische experimenten, geëxecuteerd, vergast, verbrand.

Een priester, die van de Holocaust op de hoogte was, waarschuwde zijn paus Pius XII per brief. Maar deze “oorlogspaus”, zoals men hem later noemde, deed er niets tegen… en die brief bleef geheim tot in het jaar 2023!

1 maart: De Japanse vloot vernietigde de laatste restanten van de geallieerde vloot na de Slag in de Javazee. 9 maart: Japan bezette Nederlands-Indië.
19 augustus: De geallieerden testten tijdens de "Operation Jubilee" de sterkte van de Atlantikwall, waarbij ze trachtten deze Duitse verdedigingslinie, bestaande uit bunkers en andere versterkingen aan de Atlantische kust, te doorbreken na een landing op Dieppe. Dit mislukte en onder de 1.200 gesneuvelde geallieerden bevond zich ook de Belgische luitenant-ter-zee Victor Billet, geboren in 1902 nabij Brussel. Hij sneuvelde als tweede commandant aan boord van zijn Landing Craft Tanks 159. Op zo'n 350 meter van het strand, kort nadat de eerste tank van boord rolde om 05.25 uur, doodde een voltreffer hem zowel als de commandant. Victor Billet was de stichter van de "Belgian Section of the Royal Navy", de bakermat van de Belgische Zeemacht, later de Belgische Marine genoemd. Na de oorlog werd zijn naam gegeven aan de marinebasis in Brugge, waar henry later officier werd. 23 oktober: De Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery begon aan zijn grote tegenaanvallen tegen het Duitse Afrikakorps van veldmaarschalk Erwin Rommel, wat de terugtocht van de Duitsers uit Noord-Afrika betekende. 11 november: Omdat de geallieerden in Noord-Afrika waren geland, bezetten de Duitsers het zuiden van Frankrijk, dat tot dan sinds de Frans-Duitse wapenstilstand geleid werd door de 86-jarige maarschalk Henri Philippe Pétain. In november: Duitsland trachtte Stalingrad in te nemen, doch  260.000 Duitse militairen kwamen op 50 km2 hopeloos in de val te zitten en werden beschoten door de gevreesde Russische stalinorgels.

1943
Dit jaar ging het voor Duitsland van kwaad tot erger: zijn fabrieken werden onophoudelijk gebombardeerd door de geallieerden, eerst 's nachts en vanaf eind 1943 ook overdag. Nochtans slaagden de Duitse ingenieurs er in om de Me-262, de Messerschmitt 262, te bouwen, de eerste straaljager die slechts in 1944 kon worden ingezet.