- H m11 h16,1 -

 

 

WERELDGEBEUREN TIJDENS 

h e n r y ' s

LEGERDIENST

(EIND  1965  -  BEGIN  1967)

 

 

 

1965

 

In USA bewezen A.A.Penzias en R.W.Wilson de theorie van de 'oerknal' met de kosmische achtergrondstraling. Op politiek vlak echter ging het minder goed, want het communisme rukte alsmaar verder op: in China begon Mao Zedong zijn 'Culturele Revolutie' en, omdat zijn machtspositie wankelde, steunde hij op de hulp van de jonge 'Rode Garde' (1965-1969); in Vietnam steunde USA sinds 1964 Zuid-Vietnam tegen het communistische Noord-Vietnam en de Vietcong, doch verloor de strijd, die tot in 1975 duurde: zowat 55.000 Amerikaanse militairen sneuvelden en zowat 300.000 werden gewond in deze 'Vietnamoorlog', waarin ook Cambodja betrokken geraakte door guerrilla-acties van de Rode Khmer.

 

 

 

 

1966

 

Algemeen: Door het 'Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten' werd het zelfbeschikkingsrecht der volkeren erkend, een moreel en juridisch universeel recht. In het 'Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten', kortom BUPO, werd dit ook vastgelegd.

 

De kunst begon in gruwel te ontaarden met de Duitse kunstenaar Josef Beuys en Roman Polanski. Door een griezelfilm vluchtte het publiek zelfs uit de bioscoop.

 

In West-Europa maakten niet alleen de minirokjes volop deel uit van het straatbeeld, doch tussen 1965 en 1968 ook de 'hippies': vele jongens liepen rond met erg lang, onverzorgd haar en in een slordige kledij, een trend die overgewaaid kwam uit Amerika.

Het liedje 'Yellow Submarine' werd gelanceerd. Het bezorgde henry koude rillingen over de rug toen hij in zijn bureau van officier met wachtdienst honderden matrozen, die op een woensdagavond uit Brugge terug kwamen, dit lied eendrachtig uit volle borst hoorde zingen terwijl ze naar hun slaapkamers gingen.