- H m14 h27,11 - |
||
|
||
Het onmenselijk leven in het communistisch Rusland werd goed beschreven door de Rus Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn, geboren op 11 december 1918. Deze wiskundige, geschiedkundige, fysicus, filosoof en schrijver werd enkel en alleen al voor zijn kritiek op Stalin in concentratiekampen opgesloten. Hij ontsnapte aan de dood omdat hij onder dwang als kernfysicus nuttig werk leverde voor de KGB, de Komitet Gosoedarstvenni Bezopasnosti ofte de Staatsveiligheid van Rusland. Later werd deze kranige man verbannen en zijn bekendste werk 'De Goelag Archipel' werd vertaald in het Nederlands op het einde van de periode waarin henry veiligheidsofficier was te Sint-Kruis.
Luitenant henry wist ondertussen al genoeg. Bij verschillende gebeurtenissen voelde hij zich nauw betrokken. Hij was diep onder de indruk geraakt van L'Aveu, een Franse film met Yves Montand en Simone Signoret en geregisseerd in 1970 door Costa-Gavras; een op waargebeurde feiten steunende film, waarin de smerigste en sluwste methodes werden getoond, die door de communisten gebruikt werden. Ook had zijn vader Edmond hem verteld over de folteringen, waarmee de communisten in 1971 de commandant en zijn bemanning van het Amerikaanse schip Pueblo tot onjuiste bekentenissen dwongen. Ook had een krijsende Russische communiste op een trein naar het zuiden met haar scherpe nagels in 't passeren bijna een oog van zijn vader uitgerukt, terwijl ze alle "Kapitalisti!" naar de verdoemenis verwenste, omdat zij en drie andere Russen door de kaartjesknipper en vier politieagenten van Edmonds twee gereserveerde plaatsen werden weggesleept naar een Brussels politiekantoor. En toen Edmond als goede schaakspeler met zijn ploeg voor een internationaal tornooi naar Oost-Europa mocht reizen, dankte hij voor deze eer, wetende dat die reis nadelig kon zijn voor de carrières van zijn zonen.
In de dagen rond 9 november 1971 volgde henry met interesse het domino-effect dat werd teweeggebracht door de verklaringen van de Russische overloper Tsebotarev, waarbij een honderdtal Russen uit Engeland werden uitgewezen en waarbij ook twee bedienden van de Russische vliegmaatschappij Aeroflot te Brussel als spionerende Russische officieren werden ontmaskerd. De toestand stond gespannen en de mensen in Oost-Europa werden meer en meer tegen "de fascisten" uit het Westen opgeruid. Nochtans hadden de communisten al sinds tien jaar de 'Berlijnse muur' nodig om de algemene uittocht van hun mensen naar het westen tegen te houden. Zó gelukzalig was blijkbaar hun systeem dus ook niet. En wie nog over die muur durfde te vluchten, werd door de communisten meedogenloos neergeschoten.
Terwijl de mensen uit de Oostbloklanden op enkele uitzonderingsgevallen na begrijpelijkerwijze nooit naar het Westen mochten reizen, mocht het omgekeerd wel. Dit gold ook voor de militairen. De weinigen uit LTZ Billet die het Oostblok als vakantiebestemming kozen, werden door henry in zijn bureau uitgenodigd voor een gesprek. Het betrof steeds een onderofficier met een extreem avontuurlijke geest. |
||