- H m14 h27,8 -

 

In de jaren negentig ontstonden de skinheads. Zij schoren hun hoofd totaal kaal. Oudere mannen maakten dankbaar gebruik van deze trend om hun gedeeltelijke kaalheid te verdoezelen. Nu de militaire dienst opgeschort was, trachtten sommige skinheads door stoer doen in militaire camouflagebroek of -vest met soldatenbottines de meisjes te imponeren.

 

Kaal geschoren hoofd van een skinhead.

 

 

Om het stoer doen van hun voorgangers te overtreffen, werden in 't begin van het derde millennium volop piercings geplaatst: men liet allerlei lichaamsdelen, tot zelfs de intiemste toe, door practici doorboren om er metalen versierseltjes in te steken. Ook nu maakten sommigen gebruik van deze tendens om een lichaamsgebrek te maskeren. Maar net zoals bij tatoeages was ook deze ingreep niet zonder gevaren.

Een piercing in de tong.

 

 

* * * 

 

DE  DAMARS  EN  DE  HAARSNIT  BIJ  DE  MARINE 

 

Na de "coupe henry" werden bij de zeemacht zes punten in acht genomen: het haar mocht op het voorhoofd hoogstens tot aan de wenkbrauwen komen, maar het moest bij het dragen van een hoofddeksel eronder blijven; de fabrieën mochten ten hoogste tot aan de oorlellen komen; in de nek mocht het haar niet tot aan de kraag reiken; de oren moesten volledig vrij blijven; het haar moest altijd netjes platliggen, proper gewassen en gekamd zijn.

In de periode waarin henry in Brugge stafofficier was, werden voor het eerst vrouwelijke beroepsmilitairen bij het leger ingelijfd. Ook voor hen gold deze haarsnit. Tussen het onverwacht politiek besluit en de dag waarop de eerste "damars" ofte de dames van de marine binnen kwamen, restte weinig tijd. Hierdoor moest henry als adjunct-kwartiercommandant in een vluggertje de nodige renovaties aan de gebouwen van de basis doorvoeren, zoals het inrichten van afzonderlijke toiletten en slaapplaatsen voor de meisjes. Omdat hun omkadering nodig was, werden - een geluk voor henry - eerst universitair gevormde meisjes aangeworven voor een officiersopleiding, waarvoor henry direct een voor de hand liggende oplossing had: hij wees een gedeelte van de onderofficiersblok toe aan officieren en stelde Blok O ter beschikking van de toekomstige vrouwelijke marineofficieren. Eén van de knapste onder hen was Maryse Van Bussel, een Gentse schone, die later goed bevriend werd met henry en een hoge positie zou bereiken.

 

Maryse Van Bussel

als Fregatkapitein

i