- H m17h45,12 -

 

 

1 oktober: henry volgde op tv de uitvaartplechtigheid van koning Leopold III, die zes dagen voordien was overleden, en zag dat op aanstichting van de Walen alle socialistische volksvertegenwoordigers en senatoren erop afwezig waren. Wegens dit feit en omdat de koning tijdens de wereldoorlog zichzelf had verloochend in een poging om zijn land te redden, besloot henry van hem een schilderij te maken.

 

5 november: henry vernam dat enkele dagen voordien een Vlaamse parlementair had geëist, dat in de Belgische ambassades meer Nederlandstalig personeel zou aangeworven worden. Dat was hoegenaamd geen kleingeestige eis, want van een Vlaamse vriend, die diplomaat was, had henry al vernomen, dat België aan zijn Franstalige diplomaten de beste ambassadeurpostjes bezorgde, hoewel de Vlamingen de grote meerderheid van de Belgische bevolking vormden. Franstalige diplomaten kwamen immers terecht in ambassades van belangrijke landen, terwijl de Vlaamse diplomaten meestal in ambassades van ontwikkelingslanden en dergelijke werden weggemoffeld. Door deze strategie werden de Vlamingen viermaal benadeeld. Eén. De Vlaamse ambassadeurs en hun gezinnen hadden een moeilijker leven. Twee. De Vlaamse ambassadeurs hadden minder promotiekansen. Drie. Omdat de Vlaamse toeristen zich in het buitenland veelal moesten richten tot Franstalige, Nederlandsonkundige ambassadeurs, werden ze in vele gevallen onheus bejegend. Vier. Op de recepties en feestjes die op de ambassades werden gegeven, kregen de buitenlanders de indruk dat België Franstalig was. Pijnlijk voor de Vlamingen was des te meer dat die feestjes grotendeels met Vlaams belastinggeld werden betaald. Na die parlementaire eis van begin november 1983 vernam henry, dat België zijn strategie niet wijzigde inzake benoemingen, mutaties en bevorderingen van ambassadeurs. De Walen konden ook op dat gebied blijven profiteren.

 

6 november: henry vernam op de radio, dat paus Johannes Paulus II verzoening zocht tussen de katholieke en de protestantse kerk. Als eerste blijk van toenadering wilde hij de vijfhonderdste verjaring van Luther in een protestantse kerk vieren.

 

 

 

1984

 

24 januari: Apple lanceerde de Macintosh en werd hiermee de grondlegger van de muisbesturing voor de pc.

 

10 april: Vrouwen mochten op het werk ten opzichte van mannen niet meer benadeeld worden, zo niet, dan mochten ze volgens het Europees Gerechtshof een schadeloosstelling eisen.

 

31 oktober: De minister-presidente Indira Gandhi, dochter van Nehru, werd op 66-jarige leeftijd vermoord door twee Sikh-lijfwachten. Ze was 18 jaar eerder op 19 januari 1966 in de voetsporen getreden van haar vader en werd de derde en vijfde minister-presidente van India, dat ze dus vele jaren weliswaar met een korte onderbreking had geregeerd. Haar zoon Rajiv Gandhi volgde haar met tegenzin op.