- N m13 h24,1 - |
||
DIVISIES |
||
OVER DE "DIVISIE" EN "HET IS DIVISIE" EN OVER DE "COMMANDANT MET DE SCHELVISOGEN"
DIVISIE In de marinebasis "LTZ Billet" waren er vijf divisies: de DIP, OCP, OCT, DAM en SKOO. De grootste was de DIP, waarvan luitenant henry tweede commandant was. Zij was ingedeeld in pelotons, waarin de pas gerekruteerde matrozen gedurende bijna twee maanden de eerste opleiding kregen. Daarna werden die matrozen ingedeeld bij hetzij de OCP ofte "Divisie Dek", hetzij de 0CT ofte "Divisie Techniek" naar gelang van de functie die ze op een schip gingen uitoefenen. De DAM ofte "Divisie Staf" was iets apart: ze groepeerde de matrozen, die in LTZ Billet te werk gesteld werden in allerlei diensten als bedienden, chauffeurs, stewards, enzovoort. In de SKOO ofte de "School voor Kandidaat-Beroepsonderofficieren" werden vrijwilligers, die minstens een burgerdiploma van lager secundair hadden, opgeleid tot beroepsonderofficieren van de zeemacht. Dit gebeurde in twee schooljaren. Aan het hoofd van elke divisie, van elke sectie en van elk schooljaar stond een beroepsofficier. De DIP was wegens zijn grootte een uitzondering: daar commandeerden twee beroepsofficieren, die naderhand ondersteund werden door één en later zelfs door twee KRO's: één voor de Nederlandstalige en één voor de Franstalige pelotons.
" HET IS DIVISIE! " Elke week was het, net vóór het weekend, "divisie". In de zeemacht werd hiermee bedoeld dat de hoogste functie, met name de korpscommandant, rechtstreeks contact nam met de laagste functies van een divisie, zijnde de matrozen. Op die manier was elke matroos in staat om een eventueel opgekropt probleem direct aan de korpscommandant voor te leggen, omdat zijn rechtstreekse oversten er geen aandacht wilden aan schenken. Dit was een schone en verstandige traditie, die enkel bij de zeemacht bestond. Immers, de muiterij op de Bounty van 28 april 1789 bleef bij de marine een goede les voor de toekomst.
Aldus kwam elke week om beurten een andere divisie aan bod voor "de divisie". Zowat elke maand verzamelden Comdip, henry en de MAD zodoende de DIP op de paviljoenskoer. Van zodra de opstelling was beëindigd, kwam de korpscommandant uit het stafgebouw gemarcheerd, geëscorteerd door de MAC en de twee stafofficieren die hij voor die gelegenheid nodig had: de N1, verantwoordelijk voor het personeel en de administratie, en de N4, verantwoordelijk voor het transport en het QM-materieel. Per peloton werden de rangen geopend door de chefs, waarna de korpscommandant matroos per matroos passeerde, gevolgd door de andere gegradueerden. Van ver leek het een officieel gebeuren. Maar van dichtbij ging het er gezellig aan toe. Commandant |
||