- N m18h51,2 -

 

 

Dinsdag, 20 maart 1990. 1LZ henry stond in Gent vroeg op, at rustig zijn boterhammen met confituur op en trok daarna zijn eerste tenue aan met medailles en witte handschoenen. Hij wist dat alles zich nu in vlot tempo zou gaan afspelen. Toen hij in Zeebrugge arriveerde, gonsde het er al volop van de bedrijvigheid. Hij overzag vlug de situatie. Erepelotons. Erewacht. Grote vlaggetooi op alle schepen. Op de kade de grote eretribune. Daar was de N1 met zijn mannen de naamplaatjes op de stoelen aan het plaatsen. Vervolgens heette henry een vijftigtal journalisten welkom aan het postlokaal, gaf hen de nodige uitleg en liet zijn personeel de persmappen uitdelen. Op het vastgestelde uur liet hij de journalisten op de koffie komen en wees vervolgens de zitplaatsen aan voor de schrijvende pers en de staanplaatsen voor de fotografen en de televisie. FKP Roger Van Ransbeek vertoefde in de nabijheid om henry bij te staan ingeval er een probleem zou opduiken, maar alles liep naar wens. Ondertussen liep de tribune vol met officieren. Tussendoor was prins Laurent met henry nog efkes een babbeltje komen slaan.

 

Op dat moment werd het plaatje compleet, of toch bijna: in snel tempo arriveerden per wagen een paar generaals en admiraal De Wilde, die stafchef van de Marine was geworden tijdens henry's laatste reis naar Italië. Daarna kwamen de ouders van Laurent aan, de Prinsen van Luik. Enkel koning Boudewijn ontbrak nog op dat moment.

 

Deze landde kort nadien per helikopter. De landingsbaan lag vlakbij het lokaal van de hoofdwapenmeester. Daar had henry zijn matroos Martin laten postvatten. Een zwarte auto stond daar stand-by om de koning naar de tribune te brengen. Maar deze stapte niet direct in die wagen. Verwonderd zag iedereen in de tribune hoe hij het lokaal van de hoofdwapenmeester binnen trad. De vorst moest dringend. Maar zijn onvoorziene verschijning in dat lokaal zaaide enige paniek bij de aanwezige lagere personeelsleden en een radeloze matroos riep zelfs: "Le roi doit faire pipi!"

 

Van zodra de koning in de tribune had plaatsgenomen, begonnen de festiviteiten. Na een kort defilé volgde het opspelden van de eretekens van enkele manschappen en van de vleugels van Laurent. Daar hadden de persfotografen op gewacht en onder toezicht van henry mochten ze van nabij gedurende enkele minuten hun werk doen.

 

Om halftwee, toen de hele ceremonie en de daaropvolgende feestdronk voor de koninklijke familie en de marineofficieren voorbij was, liet henry het Gulden Boek ophalen. Het stemde COMOPSNAV tot vreugde toen geconstateerd werd dat koning Boudewijn zelf zijn handtekening in het Gulden Boek onder henry's werkje had gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * * * *

i