- N m7 h11,6 -

 

 

 

 

T  U  C  H  T

 

 

 

In het atheneum van Gent heerste discipline, de voornaamste factor om in een klas les te kunnen geven. Dit zorgde voor stilte en kalmte, waardoor de leerlingen met aandacht de lessen konden volgen. De tucht was nooit gebaseerd op te verfoeien lijfstraffen, maar wel op een te respecteren hiërarchie. Een rangorde waarin de mindere steeds kon rekenen op de steun van zijn meerdere. Alzo was de provisor, als verantwoordelijke voor de discipline, hierbij de hoogste in rang en elke leraar of studiemeester kon steeds op hem rekenen indien een leerling voor problemen zorgde. De voorbeeldige houding van de leerkrachten, het personeel en een serie mogelijke strafmaatregelen handhaafden het respect van de leerlingen binnen de hiërarchie.

De meer dan zeshonderd leerlingen, verdeeld over ruim dertig klassen, werden benevens de prefect en de provisor geleid door een vijftigtal leraars en een tiental studiemeesters, onder wie de heer Moermans. Bijzonder veel waardering had henry voor deze strengste studiemeester, omdat hij niet enkel zijn werk correct uitvoerde, maar ook omdat hij zelfs zijn vrije tijd opofferde om de tucht en het schoolreglement te laten eerbiedigen.

Volgens de voorschriften moesten de leerlingen steeds in kostuum, pak met das, gekleed zijn, mochten ze geen voorwerpen bij zich hebben die vreemd waren aan de schoolactiviteiten en moesten ze zich langs de kortste of vlugste weg van school naar huis begeven.

Kort na schooltijd waren alle leerlingen en leraars verdwenen, maar Moermans was er nog. Hij doorzocht de straten nabij het atheneum en spitste zijn aandacht voornamelijk toe op het Sint-Pietersstation. In dit oud gebouw, achter pilaren en in verborgen hoekjes, stonden "zijn" leerlingen met meisjes te babbelen of te kussen of sigaretten te roken. Eén na één haalde hij ze tevoorschijn en ze moesten de volgende woensdagnamiddag strafstudie volgen.

Natuurlijk hielden sommige leerlingen daardoor niet van deze studiemeester, maar Moermans wist zeer goed waarmee hij bezig was. Ook henry kreeg van Moermans één keer strafstudie cadeau voor de enkele seconden die hij te laat op school kwam. Maar juist is juist, dacht Moermans en, al was het hard, henry vond het rechtvaardig.

Het zijn al deze soms kleine gebeurtenissen die een beter inzicht geven in de latere schilderijen van henry.

i