- 021 -

 

 

 

 

 

 

 

 

gegeven. Om hier nog eens dieper op in te gaan, beperken we ons even in de stamboom tot de laatste zeven generaties.

Omstreeks de jaren 1800 leefde in Gent een zekere Joannes, de grootvader van de betovergrootvader van henry. Hij was gehuwd met Maria Scholastica Charlie.

Hun zoon Franciscus was verliefd op een zekere Maria Theresia Somerlinck. Maar er was een probleem: ze mocht van haar familie met hem niet huwen. De zeden waren streng in die tijd. Dit verhinderde het koppel niet om zo efkens tussendoor twee kindertjes te maken. Fraciscus wachtte daarna tot Maria Theresia volwassen was geworden - in die tijd was dat op vijfentwintigjarige leeftijd! - en huwde met haar op 1 oktober 1828. Ze bleven in Gent wonen.

Hun tweede zoon - de betovergrootvader van kunstschilder henry - noemde Joannes Petrus. Joannes werd verliefd op een zekere Joanna Catharina Janssens en wachtte evenmin tot wanneer ze de huwelijksleeftijd had bereikt om van haar een zoontje te krijgen. Geduldig keek hij daarna uit tot wanneer ze uit de klauwen van haar familie geraakte en huwde als 'minderjarige' met haar op 21 augustus 1850. Ze bleven eveneens in Gent wonen.

Hun zoon Ferdinandus - de overgrootvader van henry - huwde met Maria De Roo. Hij bleef in Gent wonen en spande zich in om verbetering te brengen in de toestand van het arme volk. Maria schonk hem vier kinderen, twee dochters en twee zonen.

Hun jongste zoon Petrus Camillus - grootvader van henry - leefde in een tijd dat de jongens er op toe zagen dat de meisjes enkel met jongens uit hun eigen wijk om gingen. Hij trouwde met Blondina Theuns en zette in Gent de taak van zijn vader verder. Alzo werd hij de voorman van het socialistisch syndicaat en had veel invloed op de socialistische politici van die tijd. Hij had een zoon Edmond en een dochter Georgette.

Edmond - de vader van henry - huwde tijdens de zoveelste mobilisatie met Clarisse Verkouille op 2 december 1939. Deze trouwpartij voltrok zich dus amper vijf maanden vooraleer de nazi's België binnen vielen.

De sociale toestand was in die tijd fel verbeterd en Edmond begon zich derhalve meer te interesseren in andere waarden. De economische toestand was echter slecht. Dit kunnen we ook uitmaken aan de hand van de memoires die Edmond schreef bij zijn huwelijksfoto.