- 625 -

 

 

Ondertussen was henry ook in de kunstwereld niet stil blijven zitten. Van zijn volgelingen had hij vernomen dat er in Aalst onder leiding van een klein, mollig vrouwtje een kunstgroep was ontstaan, die zich de ‘Free Artists’ noemde. Een betiteling die er met de bijkomende reclames op wees, dat elke kunststroming welkom was, dus ook de Expressieven. Maar de volgelingen van henry vertrouwden het niet. Ze hadden al genoeg slechte ervaringen opgedaan met het links wereldje vol Abstracten van Jan Hoet. Daarom spraken ze af dat henry er eens poolshoogte zou gaan nemen. Deze volgde daarom met Timi bij de Free Artists enkele vergaderingen, die gezellig verliepen, en dus schreef hij zich uiteindelijk in voor een driedaagse expositie in oktober 1995.

 

In totaal waren er voor die expositie iets meer dan twintig inschrijvingen. Met uitzondering van henry waren het allemaal Abstracte en Popart kunstenaars. Alles scheen opperbest te zullen verlopen, maar toen gebeurde het: van zodra henry zijn inschrijvingsgeld had betaald, verdween de gezellige sfeer en transformeerde het klein, mollig vrouwtje in een tirannieke duivelin, die samen met de andere kunstenaars de schilderijen van henry uit de expositie trachtte te verwijderen, wat natuurlijk niet lukte. Meer nog: tijdens de openingsrede prees de vrouwelijke burgemeester zelfs henry volop omdat hij ‘zoveel expressie en emotie’ in zijn werken had gelegd, wat uiteraard resulteerde in jaloezie en nog meer haat tegenover henry vanwege de andere kunstenaars.

 

Bezoekers van deze en ook van andere kunsttentoonstellingen hadden er in die dagen geen flauw vermoeden van hoe dictatoriaal en dominant de links gezinde kunstwereld van Jan Hoet in België was.

 

 

 

 

 

 

 

De Geboorte

van een

Expressieve

 

 

29 februari 1996

80 cm x 45 cm

 

 

Op de extra schrikkeldag van het schrikkeljaar 1996 voltooide henry ‘De Geboorte van een Expressieve’. Met dit doek wilde hij zijn vreugde uitschreeuwen, omdat hij aan de kunstenaars een kunststroming had bezorgd waarin ze hun diepste gevoelens publiek konden maken.