- H,m4,h1,3 -

Keizer Karel V werd in Gent geboren op 24 februari 1500 en kreeg nadien zijn opvoeding in Mechelen, eveneens in Vlaanderen. Hij werd katholiek opgevoed tot een zeer vroom vorst. Reeds op 5 januari 1515 en dus op veertienjarige leeftijd werd hij volwassen verklaard om kort nadien keizer te worden. Hij nam een schare edelen mee en vestigde zich in Spanje van waaruit hij zijn machtig rijk begon te besturen. Een rijk dat hij regelmatig groter maakte... De Vlaamse stad Antwerpen werd het middelpunt van de wereldhandel. Vlaanderen kende een bloeitijdperk. Gent kwam echter in 1539 in opstand om zijn vroegere voorrechten te herwinnen, doch Keizer Karel stuurde zijn leger op de Gentenaars af en aarzelde niet om zijn geboortestad streng te straffen. De voornaamste Gentse leiders werden gedood en de andere moesten met een strop rond de hals in hun hemd vóór de keizer defileren. Aldus kregen de Gentenaars hun bijnaam 'de Stroppendragers' of 'de Stropkes'. Een bijnaam waarover ze heden ten dage fier zijn, omdat ze de enigen waren die het aandurfden om in die tijd tegen Keizer Karel in opstand te komen.

 

DE GENTSE STROP

 

Keizer Karel had een goede verstandhouding met de Paus om aldus nog beter macht te hebben over zijn volk. Daarom trad hij op tegen de Protestanten. Hij organiseerde samen met de katholieke leiders de inquisitie. In gruwelijke marteltuigen werden honderden mannen en vrouwen tot bekentenissen gedwongen, om daarna op de brandstapel de dood te vinden. Enkel en alleen omdat ze een andere godsdienst hadden. Dit gebeurde vanaf 1546, toen hij de verschrikkelijke Alva met een leger vanuit Spanje stuurde om de ketters te onderdrukken. Terwijl bij de katholieken de priesters de enige geletterden waren, die aan hun gelovigen voorschreven hoe ze volgens de bijbel moesten leven, konden de geletterde protestanten, onder wie de meeste intellectuelen waren, zelf de bijbel lezen. Om aan de inquisitie te ontsnappen, week deze elite uit naar andere streken, meestal naar het noordelijker Nederland. Hierdoor kende Nederland zijn 'gouden eeuw', terwijl Vlaanderen in een zwart gat viel. Keizer Karel had gebrek aan staatkundig inzicht en was te weinig zelfstandig. Hij klampte zich te veel vast aan de paus en nam beslissingen op verkeerde momenten. Daardoor liep op het einde van zijn regeerperiode alles verkeerd af. Het protestantisme en het katholicisme stonden recht tegenover elkaar en dit zal in de Westerse wereld vele slachtoffers maken. Keizer Karel trad af in 1555 en stierf in 1558.

Gent viel in een economisch en cultureel verval. In de 'fiere stede' stonden nog de gebouwen van vervlogen glorie. In 1600 was de bevolking bijna gehalveerd tot 31.000 zielen. In 1648 werd zelfs de Schelde afgesloten door de inwoners van het latere Nederland, wat een wurgende greep was voor de Vlaamse handel. Rond 1700 had de stad zich hersteld en telde ongeveer 52.000 inwoners. Doch de oorlogen van de Franse koningen brachten een nieuw verval.