- H,m6,h8,6 -

 

 

ENKELE  GETALLEN
Er sneuvelden 344.000 Russische soldaten om Berlijn in te nemen. Na 12 jaar stortte Hitlers "Duizendjarig Rijk" ineen. Hierbij gingen 70.000 Duitse luchtmachters en 100.000 Duitse vliegtuigen verloren. Honderden Tsjechen werden in hun dorpje Lidice gedood voor de moordaanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942. Van de 3 miljoen krijgsgevangenen in Rusland is 1 miljoen omgekomen, meestal door honger en ziekte. In de laatste dagen vóór de Duitse overgave waren er alleen al in Berlijn 90.000 officieel vastgestelde verkrachtingen door Russische soldaten. De Duitse overheid had gewaarschuwd: "Geniet van de oorlog zolang als ge kunt, want de vrede  zal vreselijker zijn!"

NOG  EEN  TOEMAATJE
Vermomd om te kunnen ontsnappen werd op 24 mei 1945 Heinrich Himmler, na Hitler de sterkste man van nazi-Duitsland, leider van de SS en de Gestapo en bovendien Minister van Binnenlandse Zaken, door de geallieerden gevat. Hij slaagde er echter in om een cyaankali-ampul kapot te bijten en stierf.

1945 : NA  DUITSLAND  VOLGDE  JAPAN
De Japanners vochten verbeten en hardnekkig, zodat ook vele geallieerden sneuvelden. USA was er in geslaagd een eerste kernbom succesvol te testen in een woestijn in New Mexico. De president van USA besloot geallieerde levens te sparen door dit nieuwe wapen te gebruiken tegen Japan. 6 augustus: Atoombom op Hiroshima, maar Japan bleef verder vechten. 9 augustus: Atoombom op Nagasaki.
10 augustus: Japan capituleerde en zijn goddelijke keizer werd "ontgoddelijkt".  2 september: De oorlog in het Verre Oosten eindigde met de Japanse onvoorwaardelijke overgave ten overstaan van generaal MacArthur aan boord van het slagschip Missouri bij Tokio.

PROCESSEN  VAN  NEURENBERG
Van november 1945 tot 1 oktober 1946:
"Vae victis. Wee de overwonnenen!"  24 hoge vertegenwoordigers van de NSDAP, de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, werden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
DOODSVONNISSEN
Twaalf onder hen werden ter dood veroordeeld. Martin Bormann, de secretaris van Hitler, bleef onvindbaar en Hermann Goering, de tweede man na Hitler, pleegde in de nacht voordien met cyaankali zelfmoord. Tien van de twaalf werden op 16 oktober 1946 opgehangen:
Wilhelm Keitel: opperbevelhebber van de Wehrmacht;
Alfred Jodl: stafchef van de Wehrmacht;
Ernst Kaltenbrunner: chef van de Sicherheitsdienst;
Joachim von Ribbentrop: minister van Buitenlandse Zaken;
Alfred Rosenberg: minister van de gebieden in het Oosten;
Fritz Sauckel: hoofd van de Arbeidsinzet;
Hans Frank: gouverneur-generaal van Polen;
Wilhelm Frick: rijksprotector van Bohemen en Moravië;
Arthur Seyss-Inquart: rijkscommissaris voor Nederland;
Julius
Streicher: uitgever van de "Stürmer".