- H,m7,h10,6 -

 

 

 

 

eerste atoombom tot ontploffing.

1 oktober: Mao Tse-toeng werd leider van de communistisch geworden Volksrepubliek China.
7 oktober: De DDR, de Duitse Democratische Republiek, meestal kortweg Oost-Duitsland genoemd, werd wel een zelfstandige staat, doch het communistische Rusland bleef er gezag over uitoefenen.

1950:
Het
communisme breidde zich in de wereld verder uit. West-Duitsland herstelde zich economisch zeer vlug. In de volgende vier jaar bereikte het aantal werklozen in België de tweehonderdduizend. Opmerkelijk: de Vlamingen hadden vroeger vijfentwintig goede of slechte jaren nodig om gemiddeld één centimeter te groeien of te krimpen, terwijl ze vanaf nu, zonder oorlog in de volgende vijftig jaar, gemiddeld tien centimeter langer werden.

27 juni: De Korea-oorlog begon. De eerste troepen van communistisch Noord-Korea waren twee dagen voordien Zuid-Korea binnengevallen. USA steunde meteen Zuid-Korea.

1951:
Voor
het eerst werd het elektrisch scheerapparaat verkocht, waarvan henry enkele jaren later, zoals vele andere mannen, dankbaar gebruik maakte. De Amerikaanse leefwijze waaide naar West-Europa over: elektrische huishoudapparaten, ingebouwde keukens en de zwart-witte televisie, waarbij in Brussel de verkiezing "Miss benen" werd uitgezonden. Hierbij paradeerden voor het eerst vrouwen op het podium, totaal tot zelfs het aangezicht weggestoken, maar met ontblote benen.

6 maart: In België werd de legerdienst verlengd tot twee jaar en Belgische vrijwilligers trokken naar Korea om te vechten tegen het communisme. Marilyn Monroe kwam er voor de soldaten zingen om het moreel op te monteren.

17 juli: Eedaflegging van de te jonge koning Boudewijn, nadat hevige rellen met drie doden de Belgische troon van zijn vader Leopold III deden wankelen.

1952:
1 november: USA bracht de eerste waterstofbom tot ontploffing op een atol in de Stille Oceaan.

4 november: De oorlogsheld generaal Eisenhower werd president van USA.

1953:
't Jaar van de eerste beklimming van de Mount Everest, van de opening van de eerste pizzabar in Amerika, van het huwelijk van John Kennedy met Jackie op Rhode Island.

1 februari: 's Nachts om 1 uur was er een grote dijkbreuk: de enorme watersnood in Nederland en België eiste duizend achthonderd doden. Het leger werd ingezet om te helpen. Een samenloop van omstandigheden verklaarde deze ramp: het springtij, de noordwesterstorm, het gebrek aan geld om acht jaar na de wereldoorlog de dijk te verbeteren en het gebrek aan technologie voor een goede weersvoorspelling.

5 maart: Begrafenis van de Russische dictator Stalin. Met de hulp van de West-Berlijners versoepelde het regime in Oost-Berlijn, doch de Russen grepen in waarbij driehonderd doden vielen.

i