- N,m4,h2,7 -

 

 

 

 

HOE  VLAAMSE  JONGENS  BENADEELD  WERDEN

 

 

 

Grootvader Camille was een goede verteller. Hij ging dan in zijn zetel zitten, stak een dikke sigaar op, en begon. Iedereen hing dan aan zijn lippen. Als er zich een moeilijk probleem voordeed, die op geen normale manier kon opgelost worden, zei hij: "A la guerre comme à la guerre". Dat was nog een uitdrukking uit 'zijn' oorlog. En daarna vond hij er steeds iets op om het op zijn manier op te lossen. Alle wonden uit de oorlog waren blijkbaar geheeld. Althans zo leek het toch. Hij klaagde nooit over wat hij had moeten meemaken. Maar één ding kon hij niet verkroppen: onrecht. Daarover kon hij zich echt beginnen opwinden.

 

Wij, Vlamingen, zo begon hij eens, werden steeds als dommeriken behandeld in 't leger. De oversten spraken Frans en weigerden ook maar één woord Nederlands te spreken. De bevelen werden steeds in het Frans gegeven. Vele jongens zagen af, eenvoudigweg omdat ze de bevelen niet of nauwelijks begrepen. En omdat ze in 't begin bij het leren marcheren gauche en droite niet verstonden, moesten ze aan de linker enkel hooi vastmaken, en aan de rechter stro. Daarna moesten ze in cadans lopen op het bevel "hooi, stro, hooi, stro" en werden ze alzo tot in het diepste van hun ziel vernederd en als boerenpummels behandeld. Zelfs de eenvoudige woordjes 'links' en 'rechts' weigerden de oversten uit te spreken.

grootvader
Camille

 


Op een andere keer vertelde hij dat de Waalse soldaten steeds werden bevoordeligd. Ook aan de IJzer.    

In de Dodengang werden voornamelijk Vlaamse jongens gestoken, terwijl de Waalse in de achterlinie op de bureaus van de officieren mochten werken.
Eens had een Vlaamse soldaat aan het front een bevel gekregen, zoals steeds in 't Frans natuurlijk. Die jongen had het bevel niet al te goed verstaan en daardoor verkeerd uitgevoerd. Hij werd direct in 't cachot gestoken. Kort nadien verscheen hij vóór de krijgsraad. De procedure verliep volledig in het Frans en hij werd veroordeeld tot de dood met de kogel. Zelfs nadat hij, in afwachting van de uitvoering ervan, terug in 't cachot was gestoken, wist hij nog niet waarom hem dit alles overkwam. Ze lieten hem dan maar liever in het ongewisse. Dan waren ze zeker dat hij niet te veel kabaal zou maken. Die jongen is nadien gefusilleerd zonder dat hij wist waarom! Camille wond zich stilaan meer en meer op terwijl hij dit vertelde. En ik vermoed dat dit niet het enige geval is, knikte hij. Noch in de geschiedenisboeken, noch in de Militaire School te Brussel wordt hierover iets verteld. Maar het is werkelijk gebeurd, want ik heb het meegemaakt.