- H m13 h21,1 -

 

 

DE  ZEEMACHT

IN  VLAANDEREN

VAN  1830  TOT  1968

 

 

Toen henry beroepsofficier bij de marine werd, was deze voordien reeds vier keer opgedoekt en vijf keer opgericht!

 

* * *

Na het ontstaan van België werd besloten om op 15 januari 1831 een "Koninklijke Marine" met zes schepen op te richten. Haar voornaamste opdracht was het beschermen van de haringvangst omdat er nog problemen waren met Nederland. Daarnaast werd de bemanning ook ingezet in allerlei koloniale avonturen. De regering onderschatte het belang van de maritieme veiligheid en de bescherming van de kust en schafte haar zeemacht in 1862 af.

 

* * *

 

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de noodzaak van een marine direct duidelijk en inderhaast werd een "Dienst voor de verdediging van de kust en de rivieren" opgericht. Gezien de omstandigheden werd deze vlug opgeheven.

 

* * *

 

Een nieuwe Duitse strategie, waarbij het gebruik van onderzeeboten grote verliezen veroorzaakte bij de geallieerden, noopte in 1917 het bewapenen van enkele schepen en het aanwerven van een vierhondtal zeelui en marineartilleristen. Ook werd marinepersoneel ingezet in Belgisch Kongo om de Duitsers te bestrijden op het Tanganikameer. Na de wapenstilstand moest Duitsland door het Verdrag van Versailles aan België onder andere 11 torpedoboten en 26 mijnenvegers afstaan. Deze werden gegroepeerd onder de naam "Korps der Torpedisten". De bevelvoering werd in het Leopoldsfort te Oostende gekazerneerd. Van hieruit werden ook bevelen gegeven aan het 'Rijnflottielje', dat van Keulen tot de Nederlandse grens toezicht moest houden. Maar weeral waren de politiekers door de geschiedenis nog niet geleerd en op 31 maart 1927 werd de krijgsmarine afgeschaft.

 

* * *

 

Door de dreiging van een nieuwe oorlog werd op 1 december 1938 een "Marinekorps" ingericht. Het Ministerie van Landsverdediging zag plots in dat het droppen van mijnen vóór de Vlaamse kust en in de havens erg nadelig kon worden voor het land. Op 15 september 1939, en dus veel te laat, werd het Marinekorps gemobiliseerd en werden enkele schepen in dienst genomen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog liep alzo alles mis. Het korps hielp evenwel mee om manschappen vanuit Duinkerke naar Engeland te helpen vluchten.