- H m13 h25,2 -

 

 

Onbedoeld werd de grondslag gelegd voor de e-mails door het Amerikaanse ministerie van defensie: in het project APRANET werden verscheidene computers met elkaar verbonden om rekenprestaties beter te verdelen onder meerdere diensten; de communicatie per e-mail was op dat moment bijkomstig; pas vanaf 1986 werd ze wereldwijd mogelijk met internet.

 

16 januari: Zelfverbranding van de student Jan Palach in Praag als protest tegen de Tsjechische onderwerping aan de Russen. De begrafenis groeide uit tot een stilzwijgend, enorm protest tegen Rusland.

 

18 mei: De lancering van Apollo 10; doel: testen uitvoeren die nodig waren om een mens op de maan te laten landen.

 

20 juni: Georges Pompidou werd president van Frankrijk. Hij verving reeds zijn voorganger en idool Charles de Gaulle, die na de Meirevolte van 1968 verzwakt was en op 9 november 1970 overleed.

 

1 juli: Koningin Elisabeth van Engeland kroonde haar zoon prins Charles in pracht en praal tot prins van Wales.

 

16 juli: De lancering van Apollo 11

 

21 juli: De Amerikaanse astronaut Neil Amstrong was de eerste mens die een voet op de maan zette. "Het is een kleine stap voor een mens, maar een grote stap voor de mensheid" is de vertaling van de historische woorden die hij sprak op 21 juli Vlaamse tijd, zijnde 20 juli Amerikaanse tijd. Zijn metgezel was Edwin Aldrin.

 

1 september: In Duitsland was de homoseksualiteit niet langer strafbaar. In de zeemacht had henry vernomen dat een KRO, hoewel homo, toch door de mazen van de selectie was geraakt en als officier van wacht kort voordien was betrapt met een matroos; stante pede verloor hij zijn graad en werd hij verwijderd.

 

21 oktober: Willy Brandt werd kanselier van West-Duitsland en streefde naar betere betrekkingen met Oost-Duitsland.

 

21 december: De opening van de premetro in Brussel; hierbij begreep het publiek dat het noodzakelijk was om in de toekomst een metro te hebben voor een vlotte verplaatsing door deze hoofdstad.

 

 

1970

 

Het jaar waarin  België evolueerde naar een federaal model. Maar dat federalisme was een valstrik: Vlaanderen en Wallonië werden niet als twee volwaardige deelstaten erkend. In dit schijnfederalisme werd het Vlaams overwicht met zijn zestig procent van