- H m14 h27,15 -

 

 

WERELDGEBEUREN TERWIJL 

h e n r y

STAFOFFICIER

WAS VAN LTZ BILLET IN

SINT-KRUIS / BRUGGE

(AUGUSTUS  1971  -  DECEMBER  1974)

 

 

 

Deze periode lag middenin de 'Detente' ofte de politieke ontspanning van 1969 tot 1979, waarbij de staatsleiders vonden dat de aanhoudende dreiging van een kernoorlog onmenselijk werd. Deze periode viel samen met het einde van de Vietnamese oorlog: de Amerikanen trokken na 11 jaar strijd hun troepen terug uit Zuid-Vietnam, waardoor de Viet Cong in staat was dit land onder vreselijke terreur met Noord-Vietnam te verenigen en hiermee de rode vlek van het communisme op de wereld weeral een stuk groter te maken.

 

 

1971

 

16 maart: "Hoewel ik streng ben in het uitspreken van straffen, ben ik tegen de doodstraf. Het is niet de eerste maal dat een fout gemaakt wordt door de rechter of de jury. En de doodstraf kan na de uitvoering niet meer ongedaan gemaakt worden", schreef henry en hierbij steunde hij zich op een artikel, dat in het dagblad 'Het Laatste Nieuws' was verschenen over het geval 'Torsti Koskinen', die reeds meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zat voor een moord op een zeventienjarig meisje; de ware moordenaar werd in december 1970 opgepakt.

 

7 augustus: henry volgde de tv-uitzending van de geslaagde landing van de Amerikaanse astronauten bij hun terugkeer van de maan.

 

3 september: De viermogendhedenstatus van Berlijn werd afgeschaft, wat stilaan de spanning tussen West- en Oost-Europa zou verminderen.

 

11 november: De verkiezingsuitslag in België was veelzeggend: een kwart van de bevolking stemde voor extreemrechtse partijen. In Wallonië waren dit de partijen FDF (Fédération des Francophones) en RW (Rassemblement Wallon). In Vlaanderen was dit de Volksunie, hoewel ze voor de Vlamingen niet zuiver op de graat was; doch het door Karel Dillen pas opgericht betrouwbaar Vlaams Blok was nog te onbekend.