- H m15 h34,3 -

 

De Gentse schepen van cultuur en de conservator van het MSK waren verbolgen. Deze laatste moest niet alleen enkele zalen aan Jan Hoet afstaan, maar ook de helft van zijn reeds onvoldoend jaarlijks aankoopgeld van twee miljoen frank.

 

 

1974

 

17 december: Marineofficier-kunstschilder henry muteerde naar de NAVCOMNWP. Deze marinebasis lag in Nieuwpoort vlakbij de Dodengang en de andere gronden, waar zijn grootvader en vader hadden gevochten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

 

23 december: Met veel spijt vernam henry dat professor dokter Frans Daels, geboren op 7 januari 1882, was overleden. Hij was immers de gynaecoloog, die moeder Clarisse hielp, zodat henry's geboorte vlot verliep. Professor Daels was wereldberoemd. Hoewel zijn ouders Antwerpse franskiljons waren, kwam hij onder de indruk van het onrecht en de ellende die de Vlamingen in België ondergingen, zowel in vredestijd als in oorlogstijd. Voor zijn toewijding als arts aan het front tijdens WO I werd hij door koning Albert I zelf tot ridder in de Leopoldsorde benoemd. Maar, ongelofelijk maar waar, deze hoogbeschaafde hoogleraar, die zich ten volle inzette voor zijn medemensen, moest na WO II naar Zwitserland vluchten omdat hij te Vlaamsgezind was, waarvoor hij bij verstek ter dood werd veroordeeld! Na 15 jaar ballingschap, waarbij hij zich verdiepte in kankeronderzoek, keerde hij als hoogbejaarde man terug naar Vlaanderen.

 

Prof. Daels

 

 

 

1975

 

Deze zomer puften vaandrig-ter-zee henry en alle andere forenzen zich een baan naar hun werk: de temperatuur klom op tot meer dan dertig graden in de schaduw. Na 1911, 1932 en 1947 was dit de vierde hittegolf van de eeuw.

Dit jaar werd officieel uitgeroepen tot "het jaar van de vrouw". In het teken daarvan werden in enkele Europese landen sommige wetteksten en reglementen veranderd ten gunste van de vrouwen.

Het was ook het jaar waarin de economische toestand fel verslechterde. In België bedroeg de inflatie 13% en omdat de hoogste rente slechts 8% bedroeg, verloren vele mensen 5% van hun spaargeld. Het aantal werklozen steeg in België tot 250.000. Door de goed georganiseerde werklozensteun kwamen de mensen echter niet in opstand en bleef hun reactie beperkt tot betogingen.