- H m17h49,19 -

 

 

 

"Ik heb nog erger meegemaakt," zei henry de dag nadien, "en het werd tijd dat mijn verwend moederskind dit ook eens meemaakte. Dat zal hem sterken."

 

6 maart:  Vrijdagavond. De Herald of Free Enterprise, een ferry, een Britse veerboot, kapseisde op amper 1 km verder na het buitenvaren uit de haven van Zeebrugge. De oorzaak was direct duidelijk: de kapitein was het zeegat uitgevaren terwijl een bootsman de boegdeur nog liet openstaan. De golven klotsten bij massa's het ruim binnen en het schip bleef half boven water op een zandbank op zijn zij liggen in het ijskoude zeewater. De Zeemacht deed zeer goed werk tijdens de reddingsoperatie. Maar de gevolgen waren dramatisch: van de 543 opvarenden, bemanning en passagiers, kwamen er 193 om het leven. Het gerecht sprak nadien milde straffen uit: de kapitein werd 1 jaar geschorst, de bootsman kreeg geen straf voor zijn grove nalatigheid en de rederij kreeg een boete van 150.000 euro wegens gebrekkig bestuur. Enkele jaren later was henry op een feest in Brugge uitgenodigd en sommigen fronsten toch de wenkbrauwen toen ze merkten dat de procureur en de rederij, die ondertussen haar naam had veranderd, allebei op de invitatielijst stonden vermeld.

 

30 maart:  Het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh werd verkocht voor 22,5 miljoen pond door het Londens veilinghuis Christie's.

 

8 mei:  In een vuurgevecht werden in Noord-Ierland zeven IRA-leden samen met hun leider doodgeschoten.

 

9 mei:  Het Eurosongfestival in Brussel, waaraan henry's zoon Sven ook had willen deelnemen, werd gewonnen door Johnny Logan van Ierland met zijn lied 'Hold me now'.

 

3 juli: De media meldden dat in het internationaal veilinghuis Sotheby's de zwarte bolhoed van de surrealistische kunstschilder René Magritte geveild werd voor meer dan één miljoen frank.

 

23 juli: De Krim-Tartaren vroegen om naar de Krim, hun land van herkomst, te mogen terugkeren. Zij waren na de Tweede Wereldoorlog door Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië.

 

17 augustus: Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler, die in Neurenberg tot levenslang werd veroordeeld, pleegde zelfmoord in de Berlijnse Spandaugevangenis.

 

25 augustus: henryEC maakte zich bezorgd over de aangroei van de wereldbevolking toen hij in zijn dagblad hierover een grafiek zag.