- H m7 h11,1 -

 

 

 

 

WERELDGEBEUREN  TIJDENS
h e n r y ' s
MIDDELBAAR  
ONDERWIJS

 

 

 

Algemeen:
Ook
henry begon zich vanaf zijn veertien jaar persoonlijk te interesseren in alles wat in Vlaanderen en in de wereld gebeurde.
In Vlaanderen werden belangrijke gebeurtenissen voor de Vlamingen verzwegen. Zelfs in het onderwijs werd voor henry en zijn Vlaamse medeleerlingen in de les geschiedenis de Belgische toestand verdraaid voorgesteld: over Wallonië en de Belgische koningen werden enkel goede dingen verteld. Pas toen henry veel, veel ouder was geworden, vernam hij totaal het tegenovergestelde: al sinds de oprichting van België in 1830 werden de talrijkere Vlamingen onderdrukt, vernederd en bestolen door de Walen. Ook werd, om maar één voorbeeld te noemen, Leopold II op school als een goede koning omschreven, die België hielp aan een kolonie: Kongo. Maar veel, veel later las henry dat de Britse krant The Times deze Belgische vorst een schurk noemde: onder zijn leiding werd in de Kongo Vrijstaat de dwangarbeid ingevoerd voor de negers, terwijl hun vrouwen aaneengebonden gegijzeld werden en verkracht. Deze kwaliteitskrant berichtte dat de vrouwen van negers die niet genoeg rubber bezorgden, op een vreselijke manier werden gedood, eventueel met hun kind. Soms werden de hutten platgebrand of werden de handen van die negers zelf afgehakt. Kortom er heerste een terreurbewind vol folteringen en moorden, terwijl koning Leopold II door de rubber in die tijd zowat tweehonderd dertig miljoen euro rijker werd!
Op wereldvlak breidde het communisme zich meer en meer uit en werd gevaarlijk machtig: Russische tanks sloegen op 17 juni 1953 een volksopstand neer in de DDR. Fidel Castro kwam aan het hoofd te staan van Cuba en leidde dit eiland, angstaanjagend dicht gelegen bij de USA, naar het communisme. Vietnam werd in twee gedeeld: het noorden werd communistisch, het zuiden werd Amerika's beschermeling. Globaal gezien viel de wereld uiteen in twee kampen: het kapitalistische westen en het communistische oosten.

1954:
21 november: Nadat groepen Vlamingen reeds in de vorige jaren reageerden tegen het fransdol centraal gezag, ontstond in België de Volksunie als nieuwe politieke partij met de Gentse professor Walter Couvreur als eerste voorzitter en met als doel de eenheidsstaat om te vormen tot een tweeledige bondsstaat, waarbij de Vlamingen en de Walen de strikt Vlaamse en Waalse belangen zelfstandig en de gemeenschappelijke Belgische belangen onderling gelijkwaardig gingen behartigen. De Volksunie volgde de spelregels van de parlementaire democratie.