- H m8 h12,3 -

 

 

Omdat de duikboot op hun bevel niet naar boven kwam, begonnen ze dieptebommen te gooien. Om vijf uur in de namiddag gaf de Russische commandant Savitsky het bevel om de nucleaire torpedo te lanceren.

Om dit bevel uit te voeren, waren drie officieren nodig. Officier Arkhipov was de tweede in bevel en weigerde. De duikboot stopte hierdoor zijn aanvalshouding en keerde terug. Op 28 oktober trok Rusland zich terug en hief Amerika in ruil de zeeblokkade op. De "Cubacrisis", die de hele wereld in angst deed leven, was voorbij. Slechts in het jaar 2002 werd de houding van Arkhipov in deze zaak bekend. Eén man, een officier, had een kernoorlog vermeden en aldus de mensheid gered!

 

Het klinkt bijna belachelijk dat we na deze feiten van 1962 er nog één willen aan toevoegen. Maar omdat henry later een liefhebber werd van Wagner, de grootste musicus, doen we het toch: op 7 december 1962 stierf in Oslo de 67-jarige Noorse zangeres Kirsten Flagstad, een van de belangrijkste Wagnervertolksters van haar tijd.

 

1963:

Na de spanning van de "Cubacrisis"begon de koudste winter! De winter 1962-63 was de strengste van de 20e eeuw en duurde van 24 december tot 20 maart. Sneeuw van Schotland tot midden Italië. Tot -22°C met een erge N-O wind. Meters dikke sneeuw en ingesneeuwde dorpen. Hij eiste in Europa 1.800 doden. Zelfs de Noordzee bevroor en henry had nog de moed om met zijn ouders dit spektakel te gaan bekijken. Binnenschippers moesten het ergste doorstaan: geen inkomen, geen warmte, geen water,... Het leger werd ingezet om met bulldozers de wegen vrij te maken. Zout was nutteloos. Ook boeren en runderen zagen af omdat het voedsel bevroor. Waterleidingen sprongen en elektrische leidingen braken.  Het bedrijfsleven viel stil en de politie sloot winkels die woekerprijzen maakten. Eén positief punt: Oost-Duitsers vluchtten naar het Westen over de toegevroren stroom. De dooi, die in maart begon, zorgde voor nieuwe rampen: overstromingen, modderstromen en vernielingen van stukgevroren gebouwen.

 

22 januari: Bijna 20 jaar na de Tweede Wereldoorlog ondertekenden de Franse president Charles de Gaulle en de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer een Frans-Duits vriendschapsverdrag.

 

De kleuren-tv bestond al tien jaar in USA en pas dit jaar in Europa.

 

De regering Lefèvre-Spaak beschermde de Franse minderheid door haar faciliteiten te geven in 6 gemeenten van Vlaams Brabant: Drogenbos, Linkebeek, St.-Genesius-Rode, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Wemmel. Officieel opdat de Franstaligen zich zouden kunnen aanpassen door stilaan Nederlands te beginnen spreken. Maar de Franstaligen misbruikten die faciliteiten om er te blijven en weigerden Nederlands te spreken. Uiteindelijk moesten de Vlamingen in 't Frans spreken tegen de Franstalige dokter, de Franstalige winkelier,... Veertig jaar later was slechts 22 % van de inwoners nog Nederlandstalig. Nederlandstaligen vluchtten uit die gemeenten en eens te meer waren de te brave Vlamingen de slachtoffers.

i