- N m17h47,5 -

 TOTALE  BREUK  MET  VADER  EDMOND

 

Overtuigd dat het goedkoper ging zijn, had henryEC een hele tijd geleden een grote diepvriezer gekocht. Hij had leren trancheren en was erin geslaagd om grote stukken vlees tot malse fileetjes te snijden. Sindsdien stippelde hij om de twee maanden een dag uit, stond dan 's morgens om vijf uur op en reed naar het Gents slachthuis aan de Kasteellaan samen met een oude buurman, die het klappen van de zweep kende. Ook kocht henry regelmatig in Drongen bij een boer de seizoensgroenten tegen halve prijs en klaarde daarna tot ver in de namiddag met zijn echtgenote Monique het karwei in de open keuken, van waaruit ze een goed overzicht hadden over de living met de dieren.

 

Zaterdag 24 november 1979 was zo'n dag, toen er aangebeld werd en, terwijl henry met besmeurde handen verder bleef werken, ging Monique opendoen. Enkele seconden nadien laveerde zijn vader de living binnen, gevolgd door moeder Clarisse en Monique.

-- Ah, ma, pa! Blij u te zien, riep henry vanuit de keuken, ik moet nog juist enkele porties versnijden en kom dan direct af. Mijn handen zijn vuil, ziet ge, maar ga ondertussen maar in de zetels zitten en Monique zal u wel het een en ander opdienen.

De ouders hadden nog maar pas in de zetels plaatsgenomen of er ontspon zich een bitsig gesprek tussen vader Edmond en Monique, waarvan henry enkele flarden kon opvangen. Meteen stopte hij zijn bezigheden, want het ging te ver. Als zijn vader over iets zijn beklag wilde doen, kon dit gerust, maar dan wel tegen hem. Als verantwoordelijke van zijn gezin, wilde henry in alle omstandigheden zijn vrouw en zoontje bijstaan en verdedigen en riep bijgevolg:

-- Monique, wilt gij hier wat verder doen? Pa, ik ga mijn handen wassen en kom dan direct bij u.

 

Tijdens het reinigen van armen en handen, dacht henry vlug na. Wat kon er nu weer verkeerd zijn? Sinds 7 november 1977 waren zijn ouders verhuisd naar Oostende, omdat het steeds Edmonds droom was geweest om daar vanaf zijn pensioengerechtigde leeftijd samen met zijn vrouw zoveel mogelijk te kunnen genieten van de zon en het strand en de wandelingen op de dijk. Ze hadden een modern, luxueus appartement kunnen huren in de Christinastraat, op een steenworp van het huis van hun jongste zoon Patrick, en henry had toen zelfs twee dagen verlof genomen om hen met de verhuis te helpen. In Oostende kon de energieke, gepensioneerde Edmond echter niet blijven stil zitten en nadat hij de leiding van de Oostendse Protestantse Kerk op zich had genomen, werd hij meer en meer godsdienstfanaat. Zijn echtgenote Clarisse werd in dit fanatisme meegesleurd. Vanaf 30 december 1977 begonnen ze zich stilaan af te keren van hun atheïstische oudste zoon henry.

 

-- 'n Goeiedag, ma, pa, begon henry terwijl hij zijn moeder drie kussen gaf en zijn vader de hand drukte en daarna in de zetel rechtover zijn vader plaats nam.

-- We zijn naar hier gekomen om over de eindejaarsfeesten te spreken, verklaarde Edmond, en om te beginnen: wij willen met u oudejaarsavond vieren.