- S m17h50,1 -

 TOEWIJDING  AAN  DE  EXPRESSIEVEN

EN

STICHTING  VAN  DE  88-ERS

Twee jaar nadat henry de Expressieven had gelanceerd, merkte hij dat hij in deze nieuwe kunststroming volgelingen begon te krijgen. Dit stimuleerde hem tot het nemen van een initiatief, temeer daar hij enkele dagen later p 28 maart 1988 erg geschokt was door een tweede vaststelling. Precies op zijn verjaardag dus, bood hij zich namelijk aan in het militair hospitaal te Bredene bij de twee hoogste dokters van de Zeemacht: Lt. Kol. Med. Matton en Lt. Kol. Stubbe. Zij en hun personeel kenden 1LZ henry zeer goed en ontvingen hem dan ook zeer vriendelijk. Nadat henry hen enkele attesten van zijn burgerdokters had overhandigd, cardiogram incluis, lieten ze hem op bezoek gaan bij een adjudant-chef, die op hun voorschrift een rustkuur moest volgen. En wat commandant henry toen met zijn eigen ogen zag, trof hem diep. Toen zag hij hoe erg die Vlaamse adjudant-chef er aan toe was door de stress, die hij had opgedaan door de onmenselijke houding van de Fransdolle kolonel Waalmans. Commandant henry was er werkelijk het hart van in toen hij merkte hoe deze knappe, plichtsgetrouwe en bekwame onderofficier, die niet op zijn 'schip' werkte, maar die hij zeer goed kende en die hem nauw aan het hart lag, nu lange tijd afgezonderd en in alle rust een verblijf moest ondergaan op een appartementje achteraan het hospitaal met zicht op zee.

 

Terug thuisgekomen bleven sombere gedachten in henry's brein nazinderen. Hij wilde iets belangrijks doen. Via de kunst wilde hij iedereen meer en meer duidelijk maken dat de emoties van mensen en dieren niet mochten onderschat worden en dat hun geaardheid moest gerespecteerd worden. Wat Jan Hoet proclameerde, was fout.

 

Diezelfde avond nog deed henry een oproep tot meer dan honderd kunstschilders: "Wil je ook iets meer brengen dan huizekens in de wei en witte zwaantjes op de vijver? Breng je ook je innigste gevoelens en emoties expressief weer op doek? Sluit je dan aan bij de '88-ERS'! Niet met de bedoeling om een school op te richten! Niet met de bedoeling om onze tijd te verliezen door regelmatig te vergaderen! Elk blijft op zichzelf werken. En zo nu en dan treden we samen naar buiten in exposities met onze EXPRESSIEVEN."

 

Vanaf 1 mei 1988 verspreidde henryEC regelmatig informatie over de Expressieve kunst in de 'Brieven van 88-ERS'. Vanaf dan sloten Expressieve kunstenaars zich aan bij de '88-ERS', aldus genoemd omdat henry deze groep had gesticht in 1988. Een groep die bestond uit losstaande leden: geen lidgeld en geen verplichting tegenover elkaar.

 

Dat henry zich bijzonder inspande voor de Expressieven, bleek ook uit de reactie die hij het jaar voordien had na de onheilsmelding van zijn kadermaker Adrien op 15 april 1987: "Ik zal u spijtig genoeg geen RAFC meer kunnen verkopen. Talens stopt met de productie ervan omdat de kunstschilders die potjes onvoldoende kopen wegens te duur." Rembrandt Artists' Fluid Colour was nochtans een uitstekende verf en werd naar verluid zelfs gebruikt om weliswaar in grotere hoeveelheden de rompen van vliegtuigen te verven. Daarom deed henry een poging om de directeur van Talens toch nog tot andere gedachten te brengen en stuurde hem daarom volgende brief: