- H,m4,h1,4 -

 

Na 1750 bloeide de stad weer op. De Vlaamse industrieel Lieven Bauwens studeerde in Engeland en smokkelde in een levensgevaarlijk avontuur de mull-jenny uit Engeland naar Vlaanderen. Hierop veroordeelde Engeland hem ter dood wegens industriële spionage, doch de vogel was al gaan vliegen. Mull-jenny was de spinmolen waarvan de bouw door de Engelsen strikt geheim werd gehouden. Met dit werktuig werd Vlaanderen een ware concurrent van Engeland in de katoenindustrie. Door allerlei initiatieven van Bauwens werd Vlaanderen met Gent als middelpunt een bloeiende streek.

STANDBEELD VAN  LIEVEN BAUWENS OP DE VRIJDAGMARKT IN GENT


Gedomineerd door de katholieke kerk en een kleine Franstalige bourgeoisie, maakte België zich in 1830 tijdens een korte strijd los van het protestantse Nederland. De Nederlandse koning Willem I van Oranje wilde bloedvergieten tussen de twee Nederlandssprekende volken vermijden en liet België los. Hij had in de kortstondige eenheid van België en Nederland nochtans veel voor de Vlamingen gedaan. In Gent had hij een Nederlandstalige universiteit gesticht. Hij maakte van Gent een zeehaven door in 1825-1827 het kanaal Gent-Terneuzen te laten graven. Hierdoor was de Gentse bevolking liever bij Nederland gebleven, doch ook zij werd gedomineerd door een kleine groep franskiljons.

Het onafhankelijke België kende spoedig succes op alle gebied. We zullen zien dat zowel de handel als de nijverheid als de cultuur naar een hoogtepunt gaan. Net zoals bij de
Vlaamse kunstenaars van de voorbije eeuwen
zullen de hedendaagse Vlaamse schilderijen indruk blijven maken. In het noorden leven de Vlamingen, die Nederlands spreken en met hun 60% het grootste deel van de Belgische bevolking uitmaken. In Vlaanderen leeft een hardwerkend, ondernemend, verstandig, disciplinair, goedlachs volk, dat meerdere talen spreekt. In het zuiden leven de Walen, die Frans spreken en 40% van de bevolking uitmaken. In Wallonië leeft een vriendelijk volk dat hulpvaardig is voor mekaar, dat meeprofiteert van de Vlaamse initiatieven, en voortdurend probeert zijn Franse taal aan de Vlamingen op te dringen. Aldus pikten Frankrijk en Wallonië gestadig Vlaams land in. In het begin van het derde millennium was Gent in oppervlakte al enige tijd de tweede grootste stad van België en telde 224.050 inwoners.  Gent had een grote haven voor zeeschepen en lag op de belangrijke kruising van de Europese autostrades E19 en E40. Door deze gemakkelijke toegankelijkheid vanuit de vier windstreken is de Gentse handel en nijverheid met rasse schreden erop vooruit gegaan. Bovendien is Gent qua culturele uitstraling schoner dan het nabijgelegen Brugge. Slechts op een boogscheut van de Europese hoofdstad Brussel, is Gent qua politiek goed gelegen. Maar nu lopen we wat vooruit op het verhaal van dit boek. We nodigen je daarom uit om naar het verhaal terug te keren.

i