- H m11 h16,5 -

 

 

Opmerking 5

De vlaggengroet vormt samen met het tweede appel niet alleen 's morgens een mooie ceremonie, maar is ook zeer nuttig en doeltreffend.

De 'groet aan de vlag' greep in de zomer plaats om 8 uur, in de winter om 9 uur omdat dan de zon later op kwam. Dan stapte de 'officier van wacht' tot op de plaats tussen de vlaggenmast en de RSM, bij de zeemacht de MAD hetzij 'hoofdwapenmeester' genoemd. Op dat moment deed de RSM dan rechtsomkeer, salueerde de officier en bracht verslag uit over de toestand van de manschappen. Daarna gaf de officier het bevel aan iedereen om te groeten, maakte op zijn beurt rechtsomkeer en beval om de vlag te hijsen, een ceremonieel punt dat de zeemacht met een eigen traditie nog verfraaide. Uiteindelijk maakte de 'officier met wachtdienst' terug rechtsomkeer en gaf het bevel over aan de RSM.

 

 

Opmerking 6

Zowel 's morgens als 's namiddags vier uur instructies, lessen en allerlei oefeningen, zowel binnen als buiten de kazerne. Om het uur omkleden, tenzij bij lange oefeningen.

 

 

Opmerking 7

Afhankelijk van het soort oefeningen of instructies kregen de manschappen het middagmaal of het avondmaal hetzij binnen hetzij buiten de kazerne. In dit laatste geval werd de maaltijd vanuit de kazerne overgebracht per drietonner. Tijdens de zware oefeningen werd dan de tweedelige gamel uit de rugzak gehaald, de soep dankbaar aanvaard in het kleinste keteltje en het vlees, de groenten en de aardappelen in het grootste. Zeer praktisch eetgerief.

 

 

Opmerking 8

"Verzameling van piket en gestraften. Rassemblement du piquet et des punis", riep de postcommandant om 18 uur via de luidsprekers. De adjudant met weekdienst deelde dan de karweien van het kwartier uit: de gestraften kregen opnieuw de slechtste jobs en het peloton met piketdienst kreeg de overige karweien.

 

 

Opmerking 9

De officieren en onderofficieren hadden elk hun eigen bar. Die hadden andere openingsuren. Enkel in de bar officieren, die bij de zeemacht 'de wardroom' werd genoemd, was ook sterkedrank te verkrijgen.

De soldaten en matrozen, die noch gestraft noch op oefeningen waren, konden naar een kantine, ook de MHK of CMC genoemd, wat de afkortingen waren van militaire hoofdkantine of cantine militaire centrale. Deze was enkel 's avonds open gedurende twee uren en een half.