- 057 -

 

 

 

 

 

 

Welk speelgoed kocht men toen ook nog voor de kinderen?

Bijvoorbeeld een poppenkast met van die goedkope draadpopjes en later, als de tijden beter werden, van die handpoppen met stenen koppen. Er was toen nog geen televisie en de kinderen imiteerden hiermee wat ze gezien hadden in de cinema en het theater. 'k Moet hierbij zelfs opmerken dat men in die tijd meer respect had voor de officiële uniformen. Nooit zou een toneelspeler een rol spelen in bijvoorbeeld het officieel politie-uniform. Er waren steeds wijzigingen aan de tenue aangebracht: eerbiediger en veiliger, niet?
Tot het plezantste speelgoed voor ons, jongens, behoorden de knikkers en de metalen bikkels, namaakrevolvers, de voetbal en de priktol met koord. Kinderen speelden veel samen op pleinen en op straat. Er waren toen weinig auto's en al spelende werd het sociaal gevoel sterk bevorderd.

  

Eigenlijk was dat allemaal goedkoop speelgerief, niet?

Dat kon ook niet anders in die jaren na de oorlog. Van mijn ouders kreeg ik ook telkens een diertje als mijn vorig gestorven was. Goedkoop en goed voor een kind. Over de cavia heb ik al gesproken. Ze sliep en at op een stuk dagblad achter de Leuvense stoof. Mieske beet nooit iets kapot en hurkte, telkens we aan de keukentafel kwamen zitten, met de voorpootjes omhoog om een snoepje te krijgen. Ik kreeg ook een katje, dat later een enorme kater werd. Hij zat me 's morgens steeds beneden de trap op te wachten en vloog dan met uitgestrekte nagels in mijn lange peignoir. Een onbekende heeft hem vergiftigd en ik had veel verdriet toen ik hem schuins over onze woonst schuimbekkend zag sterven. Eens kregen mijn broer en ik elk een kuikentje op de Ledebergse markt. In een grote, kartonnen doos en onder een warme lamp hebben we die twee zodanig goed gevoederd, dat ze veranderden in ferme hanen, die dapper over onze koer marcheerden en mekaar meteen de oorlog verklaarden. De witte haan, de mijne, werd de sterkste en de bruine kreeg er steeds van langs. Ik kon dat niet verdragen en vroeg aan mijn broer om van haan te verwisselen. Hij ging akkoord en ik heb toen dagenlang de witte achternagezeten, telkens hij de bruine begon aan te vallen. Maar vele dagen later werd de bruine groter en sterker en keerden de rollen om. Opnieuw veranderden de hanen van eigenaar en begon ik deze keer de witte te verdedigen...  

  

Hoe is dat uiteindelijk afgelopen?

In de kookpot. 't Werd zodanig erg dat... Mijn vader, mijn moeder, mijn broer en ik... Wel, ja, niemand kon het over zijn hart krijgen om de Witte of de Bruine te slachten. Voor zó iets hadden we een echte oorlogsveteraan nodig. Mijn grootvader, oud-strijder 14-18, heeft toen eerst de twee vijandige kampen, zijnde het Witte en het Bruine, met koorden het zwijgen opgelegd en daarna de wapens opgenomen.

 

En daarna?

Kreeg ik terug een ander diertje. Door mijn grootvader had ik ook