- 067 -

 

 

 

wiskundige vraagstukken en andere leerstof. Op zulke momenten herinnerde hij zich de wijze raad van zijn vader. Met "ik werk nu hard en zij zullen later hard moeten werken" pompte hij zich verse moed in. Nog drie jaartjes hoger middelbaar en dan kon hij aan zijn hogere studies beginnen. Op dat moment kwam dominee Van Stipriaan op bezoek en deed een onvoorzien voorstel.

-- Wilt ge niet graag voor dominee studeren? vroeg hij plots na de gebruikelijke beleefdheidsbetuigingen.
Edmond en Clarisse keken verstomd van de dominee naar hun zoon.
-- Ik zou wiskunde of zo willen studeren, begon henry.
-- Dat weet ik, maar ik dacht aan u omdat we te weinig Vlaamse dominees hebben, verklaarde Van Stipriaan. De meeste komen uit Nederland en die toestand moet stilaan veranderen.
-- Maar er zijn toch al een hoop Vlaamse predikanten, protestantse aalmoezeniers en godsdienstleraars? verweerde henry zich.
-- Ja, maar dat zijn eigenlijk meestal hulpdominees. Zij hebben in Brussel slechts gedurende twee jaar in de weekends onze pedagogische afdeling gevolgd. Wij zijn genoodzaakt hen als dominee aan te stellen bij gebrek aan volwaardige voorgangers.
-- En nog iets, vervolgde henry die alle studierichtingen reeds had onderzocht. Ik heb wel Latijn geleerd in het lager middelbaar, maar ik ken geen Oudgrieks, dus...
-- Dat is geen probleem. Ik volg uw schoolresultaten al geruime tijd en weet dat ge een goede leerling zijt. Ook volgt gij aandachtig elke zondag met uw ouders mijn kerkdienst. Zulk iemand hebben we nodig. Ik zal uw leraar protestantse godsdienst, professor Bouman, vragen om u in de volgende drie jaar van het atheneum Oudgrieks te leren. En gij hoeft geen schrik te hebben, de studies aan onze Brusselse faculteit zijn zeker niet zo zwaar als de wetenschappelijke faculteiten in Gent.

Na deze laatste overtuigende woorden had de dominee glimlachend de nog steeds twijfelende henry bekeken, had daarna gezellig zijn thee uitgedronken en was vervolgens vertrokken. Van Stipriaan stamde uit een rijke Nederlandse familie, waarvan bijna alle leden advocaten waren. Hoewel hij minder verdiende dan zijn bloedverwanten, was hij gelukkig in zijn roeping. Door zijn verblijf in Vlaanderen was zijn Noord-Nederlandse tongval verdwenen en met zijn lange gestalte kwam hij precies over als een uitgerekte Vlaming. Zijn gezag was groot en in België stond hij gelijk met een bisschop.
Redenen genoeg dus om zijn aanbod in overweging te nemen.

Naast zijn gewone lessen in het atheneum bereidde henry zich vanaf september 1958 tot juni 1960 voor op de studies voor dominee. Hij leerde Oudgrieks, bestudeerde de Bijbel en de godsdiensten en maakte elke zondag een samenvatting van de preek van dominee Van Stipriaan.

 

 

 

 

<<<<<
henry bereidt
zich voor op
de protestantse
theologische faculteit
van Brussel.
<<<<<