- 071 -

 

 

 

HOOFDSTUK  XII


VAN  LEERLING  TOT  STUDENT

 

"Bevrijders
wordt veel,
soms te veel
vergeven"

 

 

Wat is je van het atheneum het meest bijgebleven?

Dat ik er mijn moedertaal heb leren liefhebben. Ik heb er niet enkel opstellen en vanaf het hoger middelbaar verhandelingen geschreven, maar ook het leven en de werken van vele grote Vlaamse schrijvers bestudeerd. De literatuurgeschiedenis heeft me aangezet tot veel lezen en ik ben die auteurs dankbaar voor de wijsheden die ik in hun boeken mocht terugvinden.

 

Maar je was toch meer geïnteresseerd in de wiskunde?

Aha. Men kan zich toch voor iets interesseren en iets gans anders liefhebben, hé? Kijk... Veel later, telkens als ik een ander land wilde bezoeken, leerde ik eerst de taal van die bevolking. Niet alleen uit beleefdheid, maar bovendien om dat volk beter te doorgronden. Dit fatsoen verwacht ik ook van buitenlanders en zeker van immigranten die in Vlaanderen komen. En geloof me, van de tien talen die ik aldus leerde, is ons Nederlands de mooiste, een echt juweel dat we in ere moeten houden. Je moet maar eens De Leeuw van Vlaanderen lezen van Hendrik Conscience of De Vlaschaard van Stijn Streuvels of Lijmen en Het Been van Willem Elsschot. De taal van Gezelle is veel schoner dan de taal van Molière.

 

Wat is er je uit die periode nog bijgebleven?

Dat mijn leraar in de geschiedenis al verscheidene jaren drie historische kaarten had besteld. Toen ik bij hem zat, kwamen ze juist toe in een vrachtwagen. En content dat mijn leraar was! De chauffeur bracht er geen drie, maar twintig! Mijn leraar stond er eerst dwaas naar te kijken. Twintig! Toen begon hij ze te ontrollen. Geen enkele van die twintig historische kaarten kon hij gebruiken. De drie die hij nodig had, waren er zelfs niet bij. De man is op zijn stoel gaan zitten. De moed zat in zijn schoenen. Hij bleef daar maar zitten en zitten en keek voor de rest van de tijd door het venster, naar de vogeltjes op straat.
Waar ons belastinggeld toch goed voor is, hé.
Onze belastingen zouden drastisch verminderen door eenvoudigweg alle onnodige uitgaven te schrappen...

 

Inderdaad. Anders nog iets?

Ja. Dingen die gebeurd zijn rond die periode. Schuins over ons huis woonde een schone, lieve jongedame. Toen Gent op 't einde van de oorlog bevrijd werd, geraakte ze zodanig verliefd op een Engelse soldaat, dat de ooievaar haar negen maanden later een bezoekje bracht. Dat de bevrijders met hun bombardementen in onze gebuurte en verderop meer slachtoffers hadden gemaakt dan de nazi's, speelde