- 126 -

 

 

dat ventje wel!" Hierdoor kwam henry in aanvaring met een kapitein, een tweebander. Daar kon henry's blauw spiegeltje en fijn bandje van zes millimeter niet tegenop. Enkele dagen later besprak die kapitein het voorval onder pot en pint met de korpscommandant in de wardroom. Deze laatste dacht dat het beter was om henry op een andere functie te laten terechtkomen. Toen dit gerucht henry bereikte, hoopte hij op een schip te verzeilen. Maar de korpscommandant wilde hem niet kwijtspelen en besloot hem als tweede in bevel van de divisie DIP aan te stellen: zijn grootste eenheid! Zonder het te weten, werd hiermee voor henry de basis gelegd voor een briljante militaire carrière.

 

DIVISIE  DIP

Gelukkig met zijn nieuwe adjunct legde de eenheidscommandant van de divisie DIP, kortweg Comdip, in een korte briefing henry duidelijk de werking van zijn eenheid uit.

-- Ik heb reeds gezien dat gij er hier de tucht inhoudt, begon de divisiecommandant. Dat is al een goed punt. Ik ben zeer streng. Dat is nodig. Want mijn divisie bestaat uit twee officieren, dat zijn wij, en twintig onderofficieren-instructeurs plus meer dan driehonderd matrozen. Dus, het is eenvoudig: ofwel spelen zij met onze voeten, ofwel wij met de hunne. Ge moogt kiezen, grinnikte hij. Wat betekent nu die afkorting DIP? Division Instruction Primaire, in het Nederlands: de Divisie Eerste Opleiding of DEO. In tegenstelling tot OCP is de DIP ingedeeld in pelotons. Om de twee maanden komt een grote lichting nieuwe matrozen binnen. Deze miliciens worden door mij direct ingedeeld in pelotons van veertig tot vijftig man. Naargelang het aantal rekruten en beschikbare onderofficieren hebben wij vier tot vijf Nederlandstalige en twee tot drie Franstalige pelotons. Zijt ge nog mee? lachte hij.

-- Zeker, commandant. 't Is zowat gelijk in Arlon.

-- Oké. Hoeveel instructeurs heb ik per peloton?

-- Heu... Twee tot drie.

-- Juist. Dat is amper genoeg. De hoogste in graad duiden we telkens aan als pelotonscommandant. Hij geeft ook de belangrijkste lessen. Onze administratie wordt bijgehouden door Edgard. Hij is onze wapenmeester en zit in het bureau hiernaast.

-- Wapenmeester klonk me in 't begin vreemd in de oren. In Arlon bij de landmacht spraken we van de CSM.

-- Wij gebruiken de afkorting MAD. Ja, bij de zeemacht gebruiken we andere termen. Ook onze traditie is gans anders: afgeleid van de Engelse. Edgard wordt bijgestaan door een paar vaste matrozen. Ik zal hem nu even aan u voorstellen, besloot hij en voegde meteen de daad bij het woord.

De deur ging open en een goedhartige vaderfiguur van rond de veertig kwam binnen. Werkelijk dé geschikte man voor zo'n functie, dacht henry meteen, een functie waarvan in het marine wordt verwacht dat ze de "moeder" van de eenheid is.