- 169 -

 

 

Kapitein met weekdienst?

De tweeënhalfbanders en de tweebanders oefenen om beurt de functie uit van 'kapitein van week'. Deze moet niet in de kazerne blijven. Hij geeft de 'officier van wacht' eventueel enkele bijkomende opdrachten en, wat 't voornaamste is, deelt de 'officier van wacht' op voorhand mee hoe hij hem op gelijk welk moment kan bereiken.

 

'Officier van wacht' is voorzeker geen plezante job. Veel verantwoordelijkheid en weinig rust.

En slecht betaald. In die tijd slechts een paar tientallen franken voor zestien uur supplementair werk. Maar toch plezant. 't Is eens iets anders. 't Is avontuurlijk en gevarieerd. Ik moest dan wel in de marinebasis blijven, maar  toch voelde ik me er vrij tussen die gebouwen met vele groene ruimtes, waar ik grotendeels zelf besliste wat ik ging doen. Dat gaf me zo'n apart gevoel vanbinnen.

 

En wat deed je dan zoal?

Och, ja, door je vraag herinner ik me een plezante. De officier van wacht had namelijk ook toezicht op de leveringen van het voedsel voor de honderden matrozen. Die leveringen konden zowel tijdens als buiten de diensturen gebeuren. Het kwam voor sommige leveranciers merkwaardig goed uit om dat tijdens de diensturen te doen. Zij waren contractueel gebonden aan de kwaliteit en de kwantiteit van hun producten. Maar zij wisten ook dat de officier van wacht tijdens de diensturen druk bezig was in zijn divisie en daardoor hun levering moeilijk kon controleren. Maar moeilijk gaat ook, zo dacht ik. Zowel de belastingbetaler, die het voedsel bekostigde, als de matrozen, die het gingen opeten, hadden er belang bij dat de levering werd gecontroleerd, goed gecontroleerd. De chef van de "keuken troep" kreeg van mij altijd de opdracht om me steeds te bellen als er een levering binnen kwam. En alzo had de leverancier van de aardappelen de eerste keer prijs. Ik stuurde zijn volle camion patatten terug. 'k Heb hem er maar één keer moeten inlappen en terstond waren álle andere toeleveringsbedrijven gealarmeerd. Komiek, hé. 't Was gelijk de tamtam van de indianen.

 

Wat was er met die levering verkeerd?

De chef van de "keuken troep" had me opgebeld. Ik liet mijn werk direct vallen. Maar toen ik ter plekke kwam, was de overdreven ijverige leverancier al volop aan het lossen. Via het keldergat had hij al drie zakken patatten uitgegoten. "Stop!" beval ik. En tot de onderofficier: "Chef, laat de weegschaal brengen." Enkele matrozen brachten het toestel naar buiten. Ik koos op de volgeladen camion willekeurig tien zakken uit en liet ze wegen. Daarna liet ik ze openen en keurde de kwaliteit van de aardappelen. Elke zak woog te weinig en het percentage rotte aardappelen oversteeg de limiet. "Niet goedgekeurd. Wegbrengen en nog vandaag een nieuwe lading brengen!" zei ik. Vloeken dat die man deed! Ajakkes: alles terugbrengen naar zijn firma, daar alles afladen, alles sorteren, alles correct inladen en alles terug naar de marinebasis brengen. Ajakkes! 'k Heb nadien nooit meer problemen gehad met de leveranciers.