- 170 -

 

 

Dat geloof ik best. Je prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Vertel op.

Bah, 't meeste werk van de officier van wacht zou ik bijna routine durven noemen. Ik testte bijvoorbeeld altijd de paraatheid en de kennis van het gewapend piket en het brandpiket. Daarin hadden de 'wapenmeester met weekdienst', mijn directe adjunct, en elke 'onderofficier met weekdienst' een leidende rol te vervullen. Zij hadden ook specifieke taken, zoals het uitdelen van de karweien aan de gestraften en het piket. Ik controleerde de postcommandant. Dat is een onderofficier die met de hulp van zijn wachtpersoneel, zijnde een eerste matroos en enkele matrozen in het wachtlokaal, aan de ingang van de marinebasis toezicht houdt. Ik bezocht ook in het cachot de gestraften, tenminste indien er waren, voor een babbelpraatje. Dat deed hen goed en ik gaf ze voor de toekomst wat goede raad. Ook controleerde ik de uitgezette schildwachten en de nachtwaker, die steeds in het gezelschap was van zijn waakhonden. Ook controleerde ik de verantwoordelijke van de chauffage en de stand-by van de verbindingen. Ik zorgde er voor dat de veiligheidsrondes van mezelf, van de nachtwaker en van mijn andere ondergeschikten elkaar overlapten, zodat er zowel overdag als 's nachts niets in de basis kon gebeuren zonder dat dit werd opgemerkt. Je ziet: een uitgebreide 'routine'. En dat is nog niet al.

 

DE  GROET  AAN  DE  VLAG

Ja, want moest je ook niet de vlaggenparade leiden?

Ja, natuurlijk. Zowel 's morgens als 's avonds. Dat was ook het werk van de officier van wacht. Dat gebeurde op de grote paviljoenskoer. In de zomer 's morgens om acht uur en in de winter om negen uur. Dan stonden wel duizend militairen in vierhoekige slagorde opgesteld. Rechtover de vlaggenmast de instructeurs met hun pelotons. Links van hen alle andere onderofficieren in 't gelid. Rechts van de pelotons, vóór het wachtlokaal, de officier van wacht met het wachtpersoneel. Allen met het gezicht naar de vlaggenmast gekeerd. Uitgenomen de MAC, de 'RSM van een marinebasis', de onderofficier met de hoogste functie. Die stond met zijn rug naar de mast gekeerd, omdat hij de verzamelde manschappen de eerste bevelen moest beginnen geven.

 

Dat is nogal een gedoe. En dat elke dag?

Ja, zo'n vlaggenparade is een hele ceremonie. En ik beschreef nog maar de opstelling van de troepen.

Bij de zeemacht was die vlaggengroet traditiegetrouw nog specialer dan bij de andere krijgsmachtdelen. Die ceremonie diende onder andere om na de nachtrust en het vrouwlief de tucht er terug in te krijgen.

 

Ja? Beschrijf dat eens.

Wat beschrijven? Dat vrouwtjelief of die ceremonie? Haha! Allebei mooi om te zien. Hoop ik toch. Voor de vlaggengroet hadden vier dekmatrozen zich bij de vlaggenmast opgesteld: een 'piper' ofte pijper; een tweede die aan de mast de prep had opgehesen, dat is een klein vlaggetje; de derde hield in de ene hand een volgens de richtlijnen opgevouwen marinevlag vast en met de andere hand hield hij de vlaggenlijn strak voor de vierde, die de kleuren ging hijsen.