- 336 -

 

HOOFDSTUK  XLI

 

Acht zachte jaren

als voorbode van vier harde jaren

 

 

"Hij stond altijd soepel

tegenover

zijn bemanning"

 

 

In de Bijbel wordt verteld hoe Jozef twee dromen verklaarde van de Egyptische farao Thoetmosis. Deze laatste had in een eerste droom zeven vette koeien uit de Nijl zien komen, gevolgd door zeven magere koeien, die meteen de vette koeien op aten. In een tweede droom had hij gezien hoe zeven dikke aren werden verslonden door zeven dunne aren. Jozef werd erbij gehaald en voorspelde dat Egypte eerst zeven vette jaren ging kennen, jaren van overvloed en genoeg eten voor alle Egyptenaren, maar hij voegde er meteen aan toe dat die jaren gingen gevolgd worden door zeven magere jaren, jaren waarin de Nijl niet buiten zijn oevers ging treden om het land vruchtbaar te maken en waardoor iedereen honger ging lijden. Door die voorspelling vaardigde de farao voor zijn volk de nodige voorzorgsmaatregelen uit: grote voedselreserves moesten tijdens de eerste zeven jaren in grote schuren worden aangelegd, zodat het volk voldoende eten had in de daarop volgende magere jaren.

 

Alzo geschiedde het in Egypte. Maar in België, toen henryEC daar iets meer dan drie millennia later bij de Top arriveerde, werd hij door geen enkele droom gewaarschuwd en was ook Jozef natuurlijk nergens te bespeuren. Bij henry werden de eerste 'acht zachte jaren' in Top-België gevolgd door 'vier harde jaren'. Bij henry speelden niet de natuurkrachten hierin een rol, maar wel de fanatieke Franssprekenden van België.

Had hij het maar vooraf geweten... Nochtans hadden de verhalen van zijn voorouders over hun eigen leven, waarin ze te lijden hadden onder de dominante Franssprekenden, hem reeds kunnen waarschuwen. En toch, tóch hadden de 'vier harde jaren' wel zin: ze gaven immers de aanzet tot een mooie love-story en een prachtig sprookjeshuwelijk.

 

Maar eerst 'iets' over die 'acht zachte jaren'. Nou ja, dat 'iets' was in feite ook al een vat vol harde noten om te kraken in die 'zachte' jaren... Maar dat maakte de militair in henry alleen maar sterker en verschafte de kunstenaar in henry bovendien nog meer ideeën voor zijn schilderijen. En dat was voor zijn Expressieven nodig.

 

In de eerste maanden van die periode verhuisde het Ministerie van Landsverdediging van Place Dailly naar Evere, aan de rand van Brussel, waar een geheel nieuw complex van gebouwen was opgericht. Het personeel noemde dit modern complex "Dailly-la-Neuve". 

0p 23 januari 1978 mocht zeemachtofficier henry er zich met zijn personeel vestigen op het gelijkvloers van Blok 1, beter gekend als

 

 

Dailly-la-Vieille

Dailly-la-Neuve