- H,m4,h2,6 -

 

 

 

Dit fotoalbum toont ons wat er met de voorouders van henry gebeurde. Maar hoe ging het er in die periode aan toe in de wereld?

De slechte levensomstandigheden in de arbeidersklasse zorgden er voor dat de linkse partijen in Europa opkwamen.
Het imperialisme vierde hoogtij. De Britten bezaten het grootste imperium ter wereld. Zoals in vorige eeuwen isoleerden ze zich voortdurend van Europa en schaarden zich in de oorlogen steeds aan de kant van het zwakste Europees land. Aldus wilden ze hun eigen veiligheid waarborgen door het evenwicht in Europa te behouden. Een te sterk Frankrijk of Duitsland was voor hen bedreigend. Na de dood van hun koningin Victoria op 22 januari 1901 verliet Groot-Brittannië stilaan deze politiek. In het Victoriaans tijdperk dat 63 jaar duurde, was Engeland een industriële en koloniale grootmacht geworden.
In China daarentegen ging het minder goed. De Chinezen waren reeds honderd jaar gekolonialiseerd door de Britten, Fransen, Russen en zelfs Japanners en Duitsers. Immers, Japan werd stilaan een grootmacht en ook Duitsland werd steeds sterker. In die periode werd Hongkong eigendom van Groot-Brittannië. China was eigenlijk de speelbal van het internationaal imperialisme. De Chinezen werden het beu en kwamen in opstand. Op 1 juni 1900 begon de 'Bokseropstand'. Een verzetsgroep van jonge Chinezen, genaamd 'De Boksers', viel de bezetters aan. De imperialisten rekruteerden echter een leger van 63.000 man en overwonnen de Boksers op 7 september 1901.
Op 8 februari 1904 brak de Russisch-Japanse oorlog uit. De Russische vloot werd zelfs door de Japanners vernietigd op 27 mei 1905. Dit was voor de tsaar een enorme vernedering.

Ook werd de mensheid niet gespaard van natuurrampen, zoals de aardbeving die op 17 april 1906 San Francisco totaal verwoestte.

België had het dichtste spoorwegnet en werd na Engeland de tweede industriële natie van Europa. De industrialisatie bewerkstelligde de doorbraak van het socialisme. De Waalse industrie werd bevoordeligd ten opzichte van de Vlaamse. De Walen steunden zich voornamelijk op de productie van hun verouderde steenkoolmijnen. Vlaanderen leefde meer van landbouw en vlasnijverheid. En Gent bleef het centrum van de textielnijverheid. Doch plots ontdekte men steenkool in de Vlaamse provincie Limburg. De Limburgse mijnen werden vanaf 1906 in gebruik genomen en hun voorraad was tien keer groter dan die van de vele Waalse mijnen. Later zou blijken dat de winsten van de Limburgse mijnen werden gebruikt om de verliezen van de Waalse te dekken en ze aldus in stand te houden!
Doordat Duitsland steeds sterker werd, begon een bewapeningswedloop. Na het verdrag de 'Triple Entente' op 31 augustus 1907 vormden Engeland, Frankrijk en Rusland één blok tegen Duitsland. En terwijl de dreiging voor een wereldoorlog alsmaar sterker werd, verging op 15 april 1912 het luxueus, 'onzinkbaar' schip Titanic. Door aanvaring met een ijsberg verdronken 1513 passagiers. Op 8 oktober 1912 brak de eerste Balkanoorlog uit.

i