- H,m4,h3,14 -

 

 

 

 

 

 

De Belgische bevolking voelde zich in die oorlogsjaren gesterkt door de aanwezigheid van haar vorst. Ook de krijgsgevangen militairen vonden sterkte in de gedachte dat hun koning eveneens in gevangenschap leefde. Doch drie factoren zouden later de rol van Leopold III in een negatief daglicht plaatsen.
Eén. Koning Leopold III bleek uiteindelijk een niet zo oncomfortabele krijgsgevangene te zijn. In tegenstelling tot andere krijgsgevangenen, die geen enkel contact hadden met hun familie, was hij als weduwnaar zelfs in staat opnieuw in het huwelijk te treden. Vele krijgsgevangenen hadden tot op dat ogenblik veel respect gehad voor hun vorst, die hun lot deelde. Voor hen was dat huwelijk een schok. Bovendien had de bevolking nog steeds een te grote, liefdevolle bewondering voor Leopolds onvoorstelbaar mooie en vriendelijke eerste echtgenote. Astrid was slechts anderhalf jaar koningin geweest. Op 29 augustus 1935 was ze tijdens een auto-ongeluk om het leven gekomen in Küssnacht, in Zwitserland.
Twee. Het contact tussen Leopold III en Hitler werd door de Führer uitgebuit. Sommige Belgen, zowel Vlamingen als Walen, begonnen te geloven dat Leopold volledig akkoord ging met  alles wat Duitsland deed. Alzo werden ze collaborateurs en verklikten in 't ergste geval hun eigen volksgenoten. De grootste collaborateur was wonder boven wonder een Waal: Léon Degrelle. Met zijn Rex-beweging had hij veel bijval in Wallonië. Hij richtte het Waals legioen op en was de enige Belg die het tot Sturmbannführer bracht. Het is zeer merkwaardig dat het juist een Waal was die bij de nazi's tot zulke graad op klom, iets waarover de Walen later angstvallig zullen zwijgen.
Drie. De Belgische regering in Londen was niet enkel franskiljonsgezind maar bovendien beschaamd. Deze politiekers waren in tegenstelling tot hun koning het land uitgevlucht. En dat vond de bevolking op zijn zachtst gezegd niet sympathiek. Het werd dus een strijd tussen de politiekers en de koning om de gunst van het volk te verkrijgen, voornamelijk toen bleek dat de koning elk contact met zijn regering vermeed. Om zichzelf te redden moesten sommige politiekers dus trachten te maken dat het respect vanwege de bevolking voor haar vorst gekraakt werd.
Politiekers hebben in een democratisch land meer mogelijkheden dan een koning.
Via hun partijgezinde dagbladen zweepten sommige na vier jaar oorlog de bevolking tegen koning Leopold III op. De 'Koningskwestie', die België gedurende vijf jaar in twee kampen zou verdelen, begon alzo na de Tweede Wereldoorlog.
Leopold III was op het einde van de oorlog door de Duitsers naar Oostenrijk gevoerd. Terwijl voornamelijk de Walen zich tegen de terugkeer van hun Franstalige koning kantten, wilden de Vlamingen hem terug in het land.
De taal speelde blijkbaar geen rol. De reden hiervoor was dat de Waalse socialisten en communisten tegen hem waren, terwijl de overwegend katholieke Vlamingen hun vorst terug wilden.