- H,m6,h9,3 -

 

 

 

 

 

BARBAARS  OPTREDEN  IN  BELGIË  TEGEN  DE  VLAMINGEN

 

 

 

De Vlamingen die in het Franstalig leger van Napoleon dienst namen, werden nooit vervolgd. De Vlamingen die mee vochten in het leger van Hitler werden echter keihard aangepakt en terechtgesteld.

Daar kan slechts één verklaring voor zijn:
niet het feit dat ze met een bezettingsleger mee vochten,
maar
de taal van het leger waarin ze zich lieten opnemen,
speelde een belangrijke rol.

Welke Belgen hebben zich in de Tweede Wereldoorlog in het Duits leger ingelijfd? Onder hen bevonden zich Walen en Vlamingen.
De Waal Léon Degrelle, geboren in Bouillon op 15 juni 1906, richtte in de zomer 1941 het Waals Legioen op, dat met duizend man, als onderdeel van het Duits leger, in het oosten ging vechten. Hoewel hij de enige Belg was die het er door zijn verdiensten voor de nazi's tot de hoge graad van Sturmbannfüher bracht, bleven de Walen naderhand steeds voorliegen dat het enkel de Vlamingen waren die in het Duits leger als oostfrontstrijders hebben gevochten. De vete van de Franstaligen tegen de Nederlandstaligen laaide ook nu weer op.

   Welke Vlamingen streden aan het oostfront, en waarom?

't Ging om jongens van 18 à 19 jaar.
Sommigen hadden vernomen dat hun koning Leopold III toenadering zocht tot Hitler en avontuurlijk als ze waren, wilden ze als koningsgezinden in het oosten gaan vechten.

Anderen waren in feite de voorlopers van het gerechtvaardigd naoorlogse, anticommunistische westen en wilden het bolsjewisme gaan bestrijden.

Weer anderen waren tevreden van het Franse juk te zijn verlost en vochten daarom samen met Duitstaligen tegen het communisme.

En uiteindelijk werden sommigen oostfronters om hun ouders financieel te steunen in de zware oorlogstijden.

Maar één ding was een feit: geen enkele onder hen deed als frontsoldaat iets kwaad tegen de Belgische bevolking.