- H m14 h27,17 -

 

 

9 augustus: Het enorm rotsblok Toro, een eeuwenoude bekende met een lengte van 2,4 km en een breedte van 1,6 km, kwam vanuit het heelal recht op de aarde afgestormd en was genaderd tot op slechts 20,3 miljoen kilometer. Een botsing zou een catastrofe betekenen. "Als die op mijn kopke terechtkomt, is het herstel van mijn verpletterde vinger overbodig," dacht henry, "om dan nog maar te zwijgen over de teleurstelling van alle schaakliefhebbers, die nooit zullen te weten komen of de Amerikaan Fisscher wel degelijk het wereldkampioenschap schaken tegen de Rus Spasski ging winnen." Astronomen berekenden met spoed, dat de baan van Toro tussen de aarde en Venus lag en dat het rotsblok het plezierig vond om telkens na enkele eeuwen Venus te verlaten en eens tegen de aarde vanuit de verte te komen knipogen.

 

29 augustus: Verkeerdelijk werd meegedeeld, dat de zangeres van 'Lili Marleen' op 67-jarige leeftijd in Wenen was gestorven: Lale Andersen was haar artiestennaam. In werkelijkheid leefde ze nog. In mei 2008 zag henry haar als zo'n 87-jarige in een documentaire tv-reeks en vernam dat haar werkelijke naam Lydia Steinmüller was en dat ze in Germersheim woonde, nabij Karlsruhe in Duitsland. Haar beroemd oorlogsliedje 'Lili Marleen' en haar rauwe stem werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog diep op het gemoed van alle frontsoldaten, zowel de Duitse, voor wie het lied eigenlijk bedoeld was, als de geallieerde. Na de keiharde, dodelijke gevechten zaten die in groepjes gekluisterd aan hun klein toestel en luisterden vol heimwee naar 'Lili Marleen', een lied dat op mysterieuze wijze een link legde met hun thuis, waar vrouwlief wachtte. De Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels verbood het lied na enkele radio-uitzendingen, omdat hij het te teerhartig vond voor zijn onbuigzame soldaten. Maar het lied was bij de militairen ondertussen te populair geworden. Na Andersens zelfmoordpoging en na het protest van de militairen, liet Goebbels het lied uiteindelijk terug uitzenden.

 

5 september: Vijf Palestijnse terroristen van de groep 'Zwarte September' pleegden een aanslag op elf Israëlische sportbeoefenaars van de Olympische Zomerfeesten te München, die gehouden werden van 26 augustus tot 11 september. Zowel de terroristen als de Israëliërs en een politieman kwamen om het leven.

 

26 oktober: Nadat henry als stafofficier de dag voordien nog maar pas een mobilisatieoefening had geleid, kreeg hij de opdracht om met zijn Franstalige manschappen naar Antwerpen te vertrekken om er met collega's en hun manschappen de 54-jarige Nicolae Ceausescu als president van Roemenië te verwelkomen. Bij het uitstappen uit de voertuigen begon henry met zijn gekende luide stem zijn mannen in hun taal te verzamelen, doch moest vlug zijn Frans dempen wegens de vijandige blikken van de Vlaamse omstanders. In de archieven was zijn commentaar over Ceausescu: "... geeft de indruk van een schuchter man, waarschijnlijk erg sluw..."

 

21 december: De twee Duitslanden ondertekenden een verdrag, waardoor de spanning verminderde en de inwoners van beide landen gemakkelijker met elkaar in contact konden komen.