- H m14 h27,18 -

 

 

1973

 

9 februari: Groot-Brittannië en Frankrijk knoopten diplomatieke betrekkingen aan met de DDR ofte Oost-Duitsland.

 

27 februari: De indianen klaagden hun discriminatie in de VS aan. Gewapende leden van de AIM, de American Indian Movement, bezetten de plaats van het bloedbad van Wounded Knee uit 1889.

 

29 maart: De laatste Amerikaanse soldaat verliet Vietnam met dramatische gevolgen en vergeldingen voor de Zuid-Vietnamezen, die nu onder het communistisch regime kwamen van Noord-Vietnam.

 

8 april: Pablo Picasso, de wereldberoemde Spaanse kubistische kunstschilder en beeldhouwer, stierf in Mougins, een gemeente in Zuid-Frankrijk. Hij was geboren in Malaga op 25 oktober 1881.

 

14 mei: Skylab, het eerste Amerikaanse ruimtelaboratorium, werd onbemand gelanceerd voor een baan om de aarde op een hoogte van 432 km. Achteraf kwamen driemaal drie astronauten aan boord voor allerlei experimenten. Doordat het eerste groepje bijna 1 maand, het tweede bijna 2 maanden en het derde bijna 3 maanden aan boord bleef, merkten de wetenschappers dat de medische toestand van een mens stabiel bleef na zo'n anderhalve maand in de ruimte.

 

19 juli: België. Het 'Taaldecreet Vandezande' bepaalde dat, bij de mondelinge en schriftelijke sociale betrekkingen tussen de werkgevers en de werknemers in het Nederlands taalgebied, in de arbeidsverhoudingen uitsluitend het Nederlands mocht gebruikt worden.

 

6 oktober: 'Vals als katachtigen.' Syrië en Egypte vielen Israël aan, terwijl de Joden hun plechtigste feestdag Jom Kippoer aan het vieren waren. Het Westen steunde Israël.

 

29 oktober: Oliecrisis. Als vergelding voor de Westerse steun aan Israël kondigden zeven landen van de OPEC, de 'Organization of Petroleum Exporting Countries' ofte de 'Organisatie van Olie Exporterende Landen', een olie-embargo af tegen het West-Europa en de VS. Volgens henry deed Rusland deze suggestie. Eerst reageerden de industrielanden met autoloze zondagen en prijsstijgingen.

 

4 december: Oliecrisis (vervolg). In het Westen werden overal bijkomende maatregelen getroffen om in deze winterperiode het verbruik van brandstof voor de verwarming en het transport tot een minimum te beperken. Maar henry had vertrouwen in een goede afloop. Toen Egypte destijds de doorgang van het Suezkanaal voor de transportschepen naar West-Europa had verhinderd, had het Westen veel grotere transportschepen gebouwd, die langs Zuid-Afrika voeren, waardoor niet het Westen, maar Egypte schaakmat was gezet, omdat het zijn bron van inkomsten uit het Suezkanaal zag wegsmelten.