- H m17h49,18 -

 

 

30 april: "Het is erg," schreef henry, "heel erg. Het communistisch systeem van USSR, Rusland, waar de huidige president Gorbatsjov nochtans liet vermoeden dat er meer openheid zou aan de dag gelegd worden, toont nogmaals hoe de pers volledig onder druk staat van de politiek. Enkele dagen geleden, waarschijnlijk vorige donderdag, is er een groot kernongeval geweest in de kerncentrale van Tsjernobyl, tegen Kiev. Er zouden honderden doden zijn en USSR verzuimde opzettelijk de andere landen te verwittigen, zodat de radioactiviteit zich verspreidde in de Scandinavische landen en sommige Oostbloklanden. De windrichting zat gelukkiglijk gunstig voor Nederland en België." En inderdaad, nadien bleek dat het ongeval plaatsvond op 26 april met alle gevolgen van dien voor mens, dier en plant. Zweden was het eerste land dat alarm sloeg. Een Amerikaanse satelliet bracht de ramp direct aan het licht. Omdat Rusland bleef zwijgen en omdat de landen elke paniek trachtten te voorkomen, werden verkeerde berichten rondgestrooid. Zelfs de Belgische weerman Armand Pien mocht in zijn weerbericht niet zeggen hoe hoog de radioactiviteit in België eigenlijk wel was. Ondertussen werkten 800.000  Russische militairen en mijnwerkers dag en nacht gedurende acht maanden om de radioactiviteit te bedwingen. Vierduizend onder hen stierven vlug en miljoenen stierven later door impact van de straling.

 

3 mei: De 13-jarige Waalse zangeres Sandra Kim won het Eurosongfestival. Om beurt mocht een Vlaming of een Waal eraan deelnemen. Nog nooit werd een Vlaming als winnaar aangeduid.

 

26 juni: Paul Vanden Boeynants, katholiek en ex-premier van België, werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk en een grote boete wegens belastingontduiking.

 

30 september: De Belgische Raad van State besliste eindelijk dat de fanatieke Waal José Happart als burgemeester van de Vlaamse gemeente Voeren afgezet moest worden omdat hij Nederlands onkundig was. Maar Happart begon de Vlamingen op een andere manier te koeioneren. Vele Vlamingen begonnen te beseffen dat enkel een scheiding van Wallonië een oplossing was om de dreiging van het Waals gedrocht te stoppen.

 

 

 

1987

 

Het jaar waarin de naam van het 'Academisch Ziekenhuis van Gent' verandert in het 'Universitair Ziekenhuis Gent'. Het jaar waarin de gevaarlijke tegenstellingen tussen verschillende moslimgodsdiensten duidelijker worden.

 

11 januari: Een koudegolf trof noordwest Europa. Vanuit de weerstations had men aan de mensen aangeraden om thuis te blijven. Maar zijn militairen wel mensen?  Kortom, Sven, de zoon van henryEC, was toen juist milicien en liep 's nachts aan een stuk door vier uur de wacht op het ministerie in een temperatuur van min 20°C, terwijl een huilende, snijdende wind hem door merg en been ging.