- N m17h49,3 -

 

Commandant henry selecteerde altijd nauwkeurig de miliciens die bij hem kwamen werken. Bij hun aankomst had hij met hen altijd een bondig maar grondig gesprek, dat ongeveer als volgt eindigde: "Volgens mijn informatie zijt gij geschikt om hier te werken. In tegenstelling tot de jongens die in de eenheden zware oefeningen moeten doen en door de modder moeten ploeteren, zult gij hier in de slechtste weersomstandigheden altijd goed beschut uw werk kunnen doen in een aangename sfeer. Dat krijgt ge van mij, maar daarvoor verwacht ik van u dat gij hier uw best zult doen. Als ge mij in mijn verwachtingen beschaamt, zal ik u uit het Ministerie moeten verwijderen en vliegt ge naar een kazerne." Daarna stelde hij de nieuweling voor aan Fons: "Kijk, dat is uw directe baas. Als ge een probleem hebt, zeg het hem gerust. Indien nodig zal Fons met u bij mij komen om een oplossing te zoeken." Met Sven hoefde dit natuurlijk allemaal niet. Nog nooit had een officier het aangedurfd om in zijn dienst zijn zoon als milicien op te nemen, maar henry deed het wel. Het zou nog jaren duren vooraleer hij via een omweg van een andere officier in ruste vernam, dat Sven op het 'schip' de smerige leugen had rondgestrooid als zou zijn moeder door zijn vader worden geslagen, een leugen die stiekem volop door Monique en haar moeder MM in hun kennissenkringen werd verspreid.

 

Het gebeurde wel eens dat henry de personeelsleden van SEAM meenam naar een schip van de Zeemacht. Dat vond hij nodig omdat ze zich dan een duidelijk beeld konden vormen van het leven aan boord van een echt schip. Want het was in SEAM dat bepaald werd welke miliciens hun legerdienst in de Zeemacht gingen moeten doen. Ook tijdens de periode waarin Sven zijn legerdienst deed, nam henry hen mee naar de Zeemacht.

 

>>>>> 

Op de foto staan enkele miliciens

op het dek van een schip in volle zee

die bij commandant henry werkten.

Gehurkt naast Fons zit Sven.

>>>>> 

 

 

In die periode...

 

 ...wilde Sven zich met zijn Rièttes voorbereiden voor het Songfestival van 1987. Hoewel zijn vader hem daartoe niet in staat achtte, liet hij toch Dirk Brossé bij zich komen, die net zijn legerdienst deed in een bureau nabij zijn 'schip'. Dirk was een jonge, veelbelovende componist, dirigent en zelf ook muzikant, die al muziek maakte voor films, onder andere voor de film 'Springen'. Deze was direct bereid om enkele muziekfragmenten te bezorgen voor Sven. Aangezien in die tijd elk land een lied moest brengen in zijn eigen taal en omdat henry al had gemerkt dat de Engelse liedjes meer kans hadden om te winnen, begon hij een Nederlandse tekst samen te stellen waarvan de woorden geleken op de Engelse. Maar plots mislukte alles omdat de Rièttes niet meer wilden optreden met Sven.

 

En toen leerde Sven een nieuw meisje kennen, die twee jaar ouder was dan hem. "Mag Sven al bij haar blijven slapen? Ze was dat al gewoon met haar vorige jongen", vroeg haar moeder aan henry. Oké. En dan, op aandringen van haar vader, bezorgde henry via zijn relaties werk aan het meisje en betaalde zelfs de helft van haar tweedehands autootje, zodat ze zich gemakkelijk kon verplaatsen naar haar werk en ook naar Sven. Maar nu ze werk had, slikte ze haar belofte in om Sven later in zijn bloemenwinkel te helpen. En bovendien bleken de karakters moeilijk bij elkaar te passen en dus liep de relatie weeral fout.

i