- 014 -

 

 Edmond op zijn paard (in het jaar 1935)

Ondanks de moeilijkheden die de wederoproepingen in 1937 en 1938 met zich mee brachten, bleef Edmond zeer positief. In 1937 kwam hij terug onder het bevel van commandant Lagae, over wie hij neerpende: 'Ne goeie vent. Voor mij krijgt hij al zijn punten'. En in 1938 schreef hij over luitenant prins de Croy: 'Een jonge, sportieve en sympathieke blonde kerel'. Maar over luitenant de Borchgrave was hij uitbundig: 'Tijdens de mobilisatie in 1939 te Tessenderlo in Limburg kregen al zijn soldaten van hem een lekkere sigaar en we mochten dat tijdens de wandeling te paard, van zodra we buiten Tessenderlo waren, oproken. Op zijn verjaardag? Ik weet het niet juist meer. Maar U moest eens die kolonne met rokende ruiters gezien hebben!'

In het burgerleven had de familie van Edmond het in die tijd nochtans niet gemakkelijk. Er dreigde oorlog. De jongeman woonde bij zijn ouders in. De vooroorlogse jaren waren moeilijk voor de huurders en de verhuurders. Edmond verhuisde regelmatig in Gent: van de Kraaistraat nummer 62 naar nummer 8, daarna naar de Walstraat, om uiteindelijk met zijn ouders terecht te komen in de Ploegstraat, nummer 43.

 

Hoe heeft je vader Edmond zich in die tijd rechtop kunnen houden?

De mensen waren in die tijd zeer sociaal voelend. Ze hielpen mekaar. Dat hielp ze er bovenop. Mijn familie was en is nog zeer kunstminnend. Belangstelling hebben voor allerlei dingen, dát helpt iemand in moeilijke periodes. Als mijn vader het moeilijk had, nam hij zijn banjo en begon er op te tokkelen. Maar ook als het plezier niet op kon, speelde hij op zijn banjo dat de stukken er af vlogen.

 

En wat deed hij buiten zijn wederoproepingen bij het leger?

Mijn vader had een fantastische wil om zijn doel te bereiken. Zijn diploma van boekhouding werd in die moeilijke tijd zeer gewaardeerd. In korte tijd werd hij op jeugdige leeftijd dan ook de baas van de Vooruit in Gent. In dit groot, historisch, socialistisch gebouw stond hij aan het hoofd van al het keuken- en dienstpersoneel. Er was een grote eetzaal, twee feestzalen en een cinemazaal.

 

 De Vooruit