- 135 -

 

 

van twee weken, maar henry had reeds te veel onrechtvaardigheden en misbruiken in Carels gezien om nog te stoppen. Erger nog: hij liet geen moment meer liggen voor de tegenaanval en begon de directie te tergen en belachelijk te maken. Stilaan gaf de directie het op. De directeur kwam enkel nog uit zijn bureau als hij zeker was van henry niet tegen het lijf te lopen. De technische onderdirecteur, die nota bene niets van techniek snapte en zijn plaats eveneens aan de politiek dankte, was wijselijk nooit in de buurt van henry verschenen. En de pedagogische onderdirecteur Grauwlijk? Die was op 't laatst geknakt. Hij was duidelijk niet meer dezelfde als vroeger. En tot op 't einde zijner dagen bleef hij verbitterd omdat hij henry niet klein gekregen had.

 

En henry? Hij kwam zonder kleerscheuren uit de 'strijd'. Meer nog: zijn acties waren de aanzet tot het later uiteenvallen van de STS Carels-Nicaise-De Ridder-Story en het uiteindelijk stopzetten van die school. Hijzelf besloot om terug te keren naar de militaire kameraadschap met z'n onvoorwaardelijke onderlinge hulp en de, wat hij noemde, 'politieke smeerboel' in Carels de rug toe te keren. Op 28 februari 1968 stuurde hij een aanvraag op naar de zeemacht, die hem terstond de papieren zond voor een kandidatuur als beroepsofficier bij het leger. Bovendien was er ondertussen voor hem nog een tweede reden om het onderwijs te verlaten: het invoeren van de 'moderne wiskunde'.

 

HIJ  HIELD  VAN  WISKUNDE.  MAAR...

In Amerika had men de 'moderne wiskunde' reeds tien jaar onderwezen en het speet de Amerikanen in 1967 dat ze ermee begonnen waren. De moderne wiskunde had nadelen en bleek uiteindelijk minder goede resultaten op te leveren dan de klassieke. Daarenboven waren de ouders thuis niet meer in staat hun kinderen te helpen als ze iets niet verstonden. Maar in België wilde het ministerie van nationale opvoeding en cultuur de moderne wiskunde toch invoeren.

 

Hoe was zoiets mogelijk?

 

Bijna alle wiskundeleraars kantten zich tegen deze invoering en henry was één van hen. Slechts enkele stonden positief omdat ze er brood in zagen. De meerderheid was er dan ook van overtuigd dat de klassieke wiskunde zou blijven. Maar achter de schermen werden geheime overeenkomsten gesmeed...

 

 De wiskundeboeken van Bilo en Soens en deze van Calders konden niet meer beter worden. Ze waren perfect. De tekst bleef dus elk jaar gelijk en dus kochten de leerlingen tegen halve prijs de gebruikte boeken over van leerlingen uit de voorafgaande jaren. Daardoor konden nieuwe onderwijsinspecteurs niets meer verdienen met hun 'voorwoorden' en de drukkerijen hadden minder werk.

-- Ze proberen ons een toer te lappen, deelde een collega aan henry op een dag mee. Mijn nicht werkt in een drukkerij. Ze vertelde me dat die professor 'ge-weet-wel' vergaderde met haar directeur in zijn bureau. Ze kon alles horen wat er gezegd werd.